Endüstriyel Miras Küre'de Masaya Yatırıldı

Küre Endüstriyel Miras ve Yerl Kalkınma Uluslararası Sempozyumu yapıldı

ENDÜSTRİYEL MİRAS VE YEREL KALKINMA MASAYA YATIRILDI

Küre Kaymakamlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kastamonu Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen ‘’ Küre Endüstriyel Miras ve Yerel Kalkınma Uluslar arası Sempozyumu yapıldı.

Sempozyumda akademisyen ve alanında uzman kişiler tarafından Küre İlçesi’nin sahip olduğu endüstriyel mirasın yerel kalkınmada muhtemel katkıları tartışılarak, bilimsel çalışma, uygulama ve deneyimler ortaya konuyor. Aktörler arsında, işbirliği ve eşgüdümü artırmayı amaçlayan sempozyumun açılış töreni dün yapıldı.

Reklam
Reklam

Sempozyumun açılışında; Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Güzin Konuk ve Küre Kaymakamı Şahin Kazancı birer konuşma yaptılar.

Sempozyumda İtalyan Cenova Üniversitesi’nden Prof.Dr. Paolo Strınga, Norveç Roros Belediyesi’nden Magnus Borgos, Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi’nden Zeynep Aygen, Kastamonu Üniversitesi’nden Ünal İbret, Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr. Nizamettin Kazancı birer sunum gerçekleştirdi.

İLK GÜN GEZİ DÜZENLENDİ

Sempozyumun ilk gününde teknik gezi düzenlendi. Küre Kaymakamı Şahin Kazancı ve Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı’nın eşlik ettiği gezide; Küre Etibakır A.Ş üniteleri ve sahası , ersizlerdere Kanyonu, Zenbelek Vadisi, Akşemseddin Camii kapsayan teknik gezide, katılımcılara bilgilendirmelerde bulunuldu.

Kastamonu Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ünal İbret tarafından yapılan bilgilendirmelerde şu görüşlere yer verildi :

Reklam
Reklam

‘’ Antik çağda bakır özellikle savaş yapımında, ev aletleri yapımında kullanılan en önemli maden olarak kabul edilir. Bakır adını Kıbrıs’tan alıyor, dünyaya Kıbrıs’tan yayıldığı için, Kıbrıs’a ait bir maden olduğu için. ‘’

‘’ Dünya’ya yayılan en önemli maden yataklarından bir tanesi de şu anda bulunduğumuz Küre Madeni’dir. Özellikle Devrekani ve Çankırı ‘daki höyüklerden ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda, Anadolu da bilinen 2 maden yatağı var. Bunlardan birisi Ergani, diğeri de Küre bakır madenidir. Osmanlı ise burayı o kadar önemsiyordu ki , Akşemseddin dediğimiz Camii, Fatih’in tahta geçtiği dönemde özellikle buranın paylaşımında çok büyük sorunlar yaşadı. 16 yüzyılda ise Küre, Kastamonu’dan daha fazla kalabalık bir nüfusa sahipti. ‘’

1719 yılından sonra Küre Madenleri’nin işletilmesinin zorlaştığına değinen Kastamonu Üniversitesi Prof.Dr. Ünal İbret; özellikle 1840 ve 1870 yıllarında yurt dışından Küre’ye gelenlerin görüşlerine yer vererek, Bakır İşletmeciliğinin Cüruflardan elde edildiğine değindi.

Reklam
Reklam

Küre’nin eski adının ‘’ Küre-i Nuhhas ‘’ olduğunu ifade eden İbret; Ersizlerder Kanyonu gezisi değerlendirmelerinde ise kanyon turizmini iyi değerlendirmek gerektiği vurgusunu yaptı.

Haber : Erdal KARAHALİLOĞLU

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: