Endüstüriyel geri kazanım tesislerine tepki

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Çobanköy'de kurulması planlanan 'Entegre Endüstriyel Geri Kazanım Tesisi' ilgili gelişmeler sonrasında...

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Çobanköy'de kurulması planlanan 'Entegre Endüstriyel Geri Kazanım Tesisi' ilgili gelişmeler sonrasında Devekayası, Şenlik ve Gümüşgölcük köy sakinleri, Çobanköy’de bir araya gelerek fabrikanın kurulmaması yönünde pankart açarak eylem yaptı.
Tavşanlı Belediyesi'nin, 23 Mayıs 2011 tarihinde meclisinden onay alarak Çobanköy’e kurulmasına izin verdiği 'Entegre Endüstriyel Geri Kazanım Tesisi' ile ilgili olarak Çobanköy, Devekayası, Şenlik ve Gümüşgölcük köy muhtarları, köy sakinleriyle birlikte Çobanköy’de bir araya geldi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın bir kuruluşu olan MESS firmasının kuracağı Entegre Endüstriyel Geri Kazanım Tesisi'nin Çobanköy’e kurulmasının çevre için büyük tehdit olacağını dile getiren köylüler, ellerindeki pankartlar ve attıkları sloganlarla fabrikanın kurulmasını istemediklerini belirttiler.
Çobanköylü bir öğretmen olan Mehmet Onuk, köyün çevresinde 3 bin kişinin yaşadığını belitti. Onuk, “Buralar doğal koruma alanıdır, yaban koruma için. Arıcılık, hayvancılık ve manda besiciliği ile geçimimizi sağlarız. Köyün bulunduğu arazi 1/100 bin ölçeklidir. Kütahya Valiliği'nden, bu bölgede sanayi olmaması ile ilgili karar alınmasını istiyoruz. Bizim suyumuz, bir yönü ile Adranos Çayı'ndan Marmara’ya, diğer bölgesi ile Porsuk Çayı'ndan Karadeniz’e dökülmektedir. Burada yaşam gider. Bunu yaparken ilgililer gizliden gizliye bu işi yapmışlardır. Bölgenin izni yoktur. Gerekirse mahkeme ve idare mahkemesine kadar gideceğiz. 2014 yılında bu fabrikaların kurulumu yasaklanacak. Amaçları ise bu fabrikaları 2014 yılından önce kurulmasını sağlamak.” dedi.

Reklam
Reklam

“DEVLETİN ŞEVKATLİ ELLERİNİ HİSSETMEK İSTİYORUZ”
Entegre Endüstriyel Geri Kazanım Tesisinin kurulmasına karşı çıkan vatandaşlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek yardım istediler. Besicilikle geçimlerini sağladıklarını ifade eden Şerife Punar; "Neden belediye başkanı bizim köyümüze karışıyor. Bizim insanımıza, çocuğumuza, iki ayaklı tavuğumuza büyükbaş hayvanlarımıza yazık değil mi? Biz fabrika istemiyoruz. Ne yapalım fabrikayı. Yazık değil mi buradaki insanlara. Ne oluyor da bunu yapıyorlar. Köpeksiz köy buldular değneksiz geziyorlar. Ben bu köyde doğdum bu köyde öleceğim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan neredeyse o gelsin. Biz Erdoğan’a oy verdik ama yaşadıklarımız ortada.” dedi.
Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler'i davet eden Ayşe Yavuz; "Bu fabrikayı istemiyoruz. Atık fabrikası olacakmış. Köyümüze belediye başkanını davet ediyoruz. Gelsin arsa verelim de beraber yaşayalım. Buraya ölçüme geldiklerinde ben kendim sordum biz burada su ölçüyoruz dediler. Ne köyün nede muhtarın haberi oldu. Oluysa da ben bilmiyorum. Zehirli atık fabrikası olacakmış. Biz gerekirse başbakandan partilerden yardım isteyeceğiz. Zaten topraklarımız yetersiz, birde fabrika istemiyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

“KÖYLÜDÜR AKLI ERMEZ DİYE DÜŞÜNMESİNLER”
2009 yılından bu yana fabrikanın kurulma düşüncesini var olduğunu ve köylülerin ise kömür ocağı tesisi, su tesisi kuruyoruz diyerek geçiştirildiğini belirten Cengiz Hava, “Doğal ortamları ile şahane bir köydür. Buraya zehirli atık yapma ve kanunun yapamadıkları yani yere gömerek düzenli depolama kurmak istiyorlar. Kanun gereği zaten yanlış seçilmiş bir yer. 2009 yılından beri fabrikanın kurulma düşüncesi kömür ocağı tesisi ve su tesisi kuruyoruz diye geçiştirdiler. Gerekirse her türlü hakkımızı kullanacağız. Köylüdür aklı ermez bir şeyi beceremesinler diye düşünmesinler.” dedi.
Bahse konu tesisin kurulmasını istemeyen Nazmiye Bayram; “ Ben çocukluğumdan beri hayvancılık yaparım. Çocuklarımızı işe koyacaklar diye verdik tarlalarımızı. Biz ekmeğimizi topraktan çıkarıyoruz. Bu zehri de istemiyoruz. Yazık çoluk çocuğumuza. Yetkililer karşımıza çıksın. Bu işin sebebi kimse bize gerekli açıklamaları yapsın.” dedi.
Çobanköy’de ki eyleme kadınlar ve çocuklarda katılarak tesisin kurulmamasını istediklerini ve yetkililerin kendilerine yadım etmelerini istediler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz