Enerji bakanı Güler soruları yanıtladı

ANKARA (A.A) - 13.04.2006 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral konusunda şu anda toplam 5 bin megavatlık (mw) bir yatırım paketi öngördüklerini, bu paketi de bir bütün olarak düşündüklerini söyledi.

Güler, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın da katılımıyla Türkiye'nin önde gelen 14 firma temsilcisi ile bakanlıkta gerçekleştirilen "nükleer santral yatırımcıları özel sektör toplantısı"nın ardından bir açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuyla ilgili bir soru üzerine nükleer santralin yapımı konusunda henüz bir modelin kesinleşmediğini belirten Güler, firma temsilcilerine kendi düşündükleri modeli önerdiklerini, her şeyi açık açık konuştuklarını, firmaların buna olumlu yaklaştığını belirtirken, ancak firmaların başka bir önerisi olursa onları da değerlendireceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin "Nasıl bir alım garantisi olacak, oran nedir?" sorusu üzerine Güler, şu yanıtı verdi:

"Misal olarak veriyorum, bir bağlayıcılığı yok. Diyelim ki bir nükleer santralde yüzde 85 kapasitesiyle yatırımın fizibil olduğunu düşünün. Böyle bir durumda yüzde 85'in altında kalırsa onu biz karşılayacağız, üstünde olursa firmanın kazancı olacak. Ama burada bir alt sınır da koyacağız. Örneğin yüzde 65 gibi bir alt sınır koyduk.

Yüzde 65'in altında olursa onun hesabını firma yapacak. Yani yüzde 65 ile 85 arasındaki kısmı biz karşılayacağız."

"İHALE İLE YAPILMAYACAK"

"İhale süreci ne zaman başlayacak?" sorusu üzerine de Güler, nükleer santral yapımı için bir ihalenin söz konusu olmadığını, yaptıkları toplantılarla işi yapacak firmalarla "tabiri caizse" karşılıklı konuşup "oyunun kuralını" koyduklarını söyledi.

Gerçekçi bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Güler, "Yani biz (şunu yapacaksınız, şu şöyle olacak) diye daha evvelden olduğu gibi hareket etmiyoruz. (Nasıl yapalım, bunu birlikte nasıl gerçekleştirebiliriz) bunları görüşüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Güler, bu toplantıdan sonra firmaların kendi içlerinde ve varsa yabancı ortaklarıyla da bu konuyu görüşeceklerini ve ortaya çıkan tabloya göre nihai çalışmanın şekillendirileceğini bildirdi.

"Hazine'nin bu konuya yaklaşımlarının" sorulmasına da Güler, hükümet olarak bir bütün olduklarını, Başbakanın başkanlığında bir takım olarak hareket ettiklerini, bugünkü yapılan toplantıda da Başbakanın şekillendirmesi ve bilgisi olduğunu söyledi.

Nükleer santral yapımında yer lisansı, inşaat lisansı, işletme lisansı, üretim sonrası network bağlantısı gibi konuların kendileri tarafından gerçekleştirileceğini anlatan Güler, konunun sadece nükleer santral meselesi olmadığını, nükleerin tıptan, tarıma, mühendisliğe kadar birçok ayağının bulunduğunu, bunların da bir bütün olarak ele alınacağını kaydetti.

NEDEN SİNOP?

Nükleer santral yeri olarak Sinop'u seçmelerinin nedenini anlatan Bakan Güler, nükleer santral yerini seçerken deniz suyunun sıcaklığından hava durumuna kadar 43 kritere baktıklarını, bu kriterlerde Sinop'un en avantajlı yer olarak öne çıktığını söyledi.

Reklam
Reklam

Güler, "Özel sektör de isterse tabi bir nükleer teknoloji merkezi olarak Sinop gayet geniş imkanları olan bir yer ve oranın ekonomisine de katkıda bulunacak. Oranın daha da gelişmesini sağlayacak bir modeli öngörüyoruz" dedi.

"Nükleer santrale 2007'de start verilebilir mi?" sorusuna Güler,özel sektörle yapılan görüşmelerden sonra yılın ortaya çıkacağını bildirdi.

Santralin hangi teknolojiyle yapılacağı yönündeki sorular üzerine de Güler, sınırlayıcı olmaması için özellikle bir teknoloji adı telaffuz etmediklerini, lisans sürecinde teknoloji seçiminin kendiliğinden ortaya çıkacağını kaydetti.

5 BİN MW'LİK NÜKLEER PAKET BİR BÜTÜN

Nükleer santralin yapılacağı başka yerlerin olup olmadığı sorusunu da Güler, şu anda toplam 5 bin megavatlık bir yatırım paketi öngörüldüğünü ve bu paketin bir bütün olarak düşünüldüğünü, ama özel sektörün bunu 7-8 bin mw'ye çıkarması halinde buna göre de hareket edileceğini ifade etti.

FİRMA SEÇİMİ

"(İhale yok) dediniz, firma seçimini neye göre yapacaksınız?" sorusu üzerine Bakan Güler, müracaatlara belli kriterlere göre bakılacağını belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"İlk anda düşündüğümüz kriterler şunlar; Kim erken yapabilir? Yerlilik oranı kimde daha fazla olabilir? Yakıt teknolojisini kim getirebilir? Teknoloji transferinde hangi firma daha fazla üstünlük sağlayabilir? Bunlar özel sektörden gelecek diğer önerilere göre yeniden değerlendirilecek."

Güler, nükleer atık konusunda da nükleer atıkları almak isteyen müşteriler olduğunu ve atıkların bunlara verilebileceğini, ayrıca oluşturulacak "nükleer atık yönetimine" göre bunların değerlendirileceğini kaydetti.

Bakan Güler, "Atık meselesi bizim hiçbir zaman ihmal etmediğimiz bir süreçtir, bunu göz önünde tutarak bu çalışmaları yapıyoruz" dedi.