Enerji Bakanı Yıldız, Ato Başkanı Bezci Ve Beraberindeki Heyeti Kabul Etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolarda yaşanan düşüşün enerji fiyatlarına yansımasına ilişkin, "Doların...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolarda yaşanan düşüşün enerji fiyatlarına yansımasına ilişkin, "Doların düşüşü, enerji sektörü açısından sevindirici bir haberdir ve bunun sürdürülebilir oluşunu temenni ediyoruz" dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki heyeti makamında eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "AK Parti Hükümetlerimizin en önemli yanlarından bir tanesi sivil toplum örgütleriyle bir arada olmak ve 'yapıyormuş gibi yapmadan' gerçekten olması gerekeni yapmak. Bu performansımızı da katlanarak devam ettirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

ATO Başkanı Bezci, "Biz yeni seçilmiş yönetim kuruluyuz. Bizim Oda olarak hedeflerimiz hükümeti bilgilendirmek, değerlendirmek, ortak çalışmak, esnafımızı ve tüccarımızı bilgilendirmek. Bu konu için sizi ziyaret etmiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Yıldız, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Benzin fiyatlarına' ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Doların düşüşü enerji sektörü açısından sevindirici bir haberdir ve bunun sürdürülebilir oluşunu temenni ediyoruz. Dolarda istediğimiz bir 'bant' var. O bant piyasada rekabet edebilir ve diğer enerji kaynaklarıyla karşılaştırılabilir bir banttır. O yüzden gerek Merkez Bankası'nın zamanında yaptığı müdahaleler gerekse dünyada konjonktür bunların her birisi tabii ki doların bizim üzerimizdeki maliyetleri açısından önemlidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin enerji sektöründe açık pozisyonda çalışan bir ülke olduğunu söyleyen Yıldız, "Döviz alıp TL ile satmaktadır. Yalnızca ham petrol fiyatlarının yükselmesi veya düşmesi değil aynı zamanda döviz sepetinin hareketliliği de bizim açımızdan önemlidir. Bunun sürdürülebilir olmasını temenni ediyorum. İndirim otomatik fiyatlama mekanizmasına yansıyacaktır. Döviz fiyatlarındaki düşüşler daima fiyatları aşağı çekici, yükselmeler de daima yukarı çekici tarzda davranmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KUZEY IRAK'TAKİ DOĞALGAZ

Kuzey Irak'tan çıkarılan gaza ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldız, "Konsorsiyum üyesi firmalar ve ülkelerle beraber 25 milyar dolarlık iş aldık. Yalnızca TPAO'nun hissesine düşen rakam 5,5 milyar dolarlar civarında. Şu anda belli bir seviyede devam ediyor. Irak'ın kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısı farketmiyor. Irak bir bütündür. Mutlaka her bölgesinde iş alınacak ama Irak'ın kuzeyinde şu ana kadar 19 tane ülke yaklaşık 39 tane firmasıyla beraber bunların içerisinde kamu ve özel şirketler de var. Yeni ortaklıklar bundan sonra kurulabilir, bundan önceki yapılar sağlamlaştırılabilir. Önemli olan orada güçlü bir yapıyla beraber ham petrolün ve doğalgazın çıkartılmasıdır" dedi.

Bir gazetecinin, 'Rusya'ya nükleer eğitimi için gönderilen öğrencilere ilişkin bir yeni bir gelişmenin olup olmadığını' sorması üzerine Yıldız, "Önümüzdeki yıl Türkiye'de eğitim verebilecek bir yapıyı da kurguluyoruz. Bunun, proje şirketi ve Rusya tarafıyla müzakeresini sürdürüyoruz. Yurt dışından bir kısım hocalar gelecek. Anlaşmak üzere olduğumuz üniversiteler var" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: