Enerji Bakanı Yıldız: Zamların enflasyona yarım puan etkisi oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nisan ayı enflasyon oranlarının yüksek seyretmesinde enerjiye yapılan...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nisan ayı enflasyon oranlarının yüksek seyretmesinde enerjiye yapılan zamların etkisi olduğu yönündeki eleştirilere cevap verdi. Enflasyona, domatesin tesirinin daha yüksek olduğu dönemlerin de olduğunu kaydeden Yıldız, “Enflasyonun artmasında, elektrik ve doğalgaza yapılan zam oranlarının etkisi yarım puanlık kısımdır. Onun dışındaki kısım, diğer ürünlerdir.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜSİAD tarafından gerçekleştirilen Enerji Sektörünü Değerlendirme Platformu’nun ikincisi bakanlık konferans salonunda yapıldı. Toplantıda platformla ilgili açıklamalarda bulunan Bakanı Taner Yıldız'a enflasyonun yüzde 11,14’e çıkmasında enerjiye yapılan zamların etkisi soruldu. Yıldız, enflasyona, domatesin tesirinin daha yüksek olduğu dönemlerin de olduğunu ifade ederek, “Biz bütün rakamlarla yüzleşmek durumdayız. Bunların otomatik fiyatlandırma rakamları ile devam etmesi daha doğru olacaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

Taner Yıldız, platform ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Yılda iki defa yapılan bu toplantıya, gerek özel gerekse kamu sektöründen katılım sağlandı. Daha şeffaf ve liberal bir ortamın oluşmasını sağladık. Bugünkü platformda iki başlık öne çıktı. Yerli ve yenilenebilir enerji nasıl kullanılacağı hususu ve cari açığın nasıl indirebileceğimiz konuları üzerinde durduk. Yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynakların değerlendirilmesi ile ilgili problemlerin çözebileceği bir ortamdayız. Bu yönde pozitif bakış açımızın olduğunu ifade etmem gerekiyor. Buradaki fikir alış verişinin değerli olduğunu düşünüyorum.”

"BAŞKENTGAZ'IN YÜZDE 100 ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN YANAYIZ"

Yıldız, gazetecilerin BaşkentGaz’ın özelleştirmesine ilişkin sorularına karşılık, “Bu hizmetlerin özel sektör eli ile olacağını düşünüyoruz. Büyükşehir belediyesinin, şirketin yüzde 20 hissesini farklı bir bedelle talep etti. Bunun yatırımcıda istifham olduğunu gördük. Bunla ilgili Maliye Bakanı ile görüştük. Ufak bir düzenleme yapmamız gerekiyor.” cevabını verdi.

Reklam
Reklam

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de toplantıda yaptığı konuşmada, 1995’den bu yana Enerji Grubu'na sahip olduğunu ifade etti.
Enerji sektörünü değerlendirmek için yılda iki kez bir araya geldiklerini aktaran Boyner, Türkiye’nin yapısal anlamda atılım gerçekleştirecek durumda geldiğinin altını çizdi. Boyner, "Türkiye’nin dünyada rekabet edebilmesi için katma değer üretmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan yurt içinde üretim ve yatırımları destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: