Enerji Bakanlığı enerji KİT'lerini uyardı

Ankara (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji KİT'lerini aralarında borç sarmaları oluşmaması için, "ödemelerini kanuni ve sözleşmelerinde öngörülen vadelerde yapmaları için gereken tedbirleri almaları" konusunda talimatlandırdı.

Enerji Bakanlığı, BOTAŞ'ın ithal ettiği doğal gazın KDV'sinden dolayı Gümrük Müsteşarlığına olan 2 milyar YTL'nin üzerindeki borcu, ÖTV'den dolayı da Gelir İdaresine olan 700 milyon YTL'lik vergi borcu ve bu kurumların BOTAŞ'a "haciz" işleminde bulunacaklarını açıklamaları üzerine, enerji KİT'lerini birbirlerine borçlanmamaları ve faturalarını zamanında ödemeleri konusunda uyarıda bulundu. Enerji Bakanlığı üst düzey yetkilisi, sorunun alacaklarını zamanında tahsil edemeyen Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketinden (TEDAŞ) başladığını, alacaklarını tahsil edemediği için de TEDAŞ'ın Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketine (TETAŞ), TETAŞ'ın Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ), EÜAŞ'sinin de doğal gaz aldığı BOTAŞ ve kömür aldığı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) zaman zaman borçlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Sorunun TEDAŞ'ın alacaklarını tahsil edememesinden başladığını ve bundan en çok etkilenen kurumun da zincirin son halkası olan BOTAŞ olduğunu vurgulayan
yetkili, sorunun çözümü için elektrikte kayıp-kaçakla mücadele, aydınlatma bedelinin tahsil edilmesi ve maliyet bazlı fiyatlandırma gibi bir dizi yapısal tedbirler alındığını belirterek, "Fakat buna rağmen bir sorun olursa kuruluşlar bunu birbirlerine ödemeleri gereken faturaları eksik ödeyerek yapmasınlar, sorununu, sıkıntısını bir alttaki kuruluşa devretmesin diye enerji KİT'lerine talimat verildi. Hepsinin bir ticari faaliyet içerisinde bulunduğu ve sorunlarını da ticari kurallara göre çözmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunduk. Aksi takdirde sistem düzgün çalışmaz" diye konuştu.

Bu arada Enerji Bakanlığı yetkilileri vergi borçları nedeniyle "haciz" işlemiyle karşı karşıya kalan BOTAŞ'ın finansal bir darboğaza düşmemesi için Gümrük Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile de görüşmelerini sürdürüyor. Enerji Bakanlığı yetkilisi, Gümrük Müsteşarlığı ile sorunun çözüldüğünü, Gelir İdaresi Başkanlığı ile de çözülmek üzere olduğunu belirtirken, "bürokratik nezaket yoluyla sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam