Enerji içecekleri yasaklandı

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Danıştay'ın enerji içecekleri tebliğinde değişiklik yapılması hakkında tebliğin yürütmesini durdurma kararı vermesi nedeniyle enerji içeceklerinin üretimi ve ithaline izin verilmemesi, dağıtımı ve satışlarının durdurulmasını isteyerek, daha önce verilmiş izinlerin de iptal edildiğini bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Tüketici Hakları Derneği tarafından Tarım Bakanlığı aleyhine "Türk Gıda Kodeksi-Enerji İçecekleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğin" iptali istemiyle açılan davada Danıştay 10. Dairesi 22 Temmuz 2005 tarihli kararıyla tebliğin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Söz konusu kararla ilgili olarak Koruma Kontrol Genel Müdür Vekili Durali Koçak, Tarım Bakanlığı'nca izin verilen enerji içeceklerinin üretimi, dağıtımı ve satışlarının yasaklandığını, daha önce verilmiş izinlerin ise iptal edildiğini bildirdi. Koçak, söz konusu yürütmenin durdurulması kararının Tarım Bakanlığı'na tebliğ edildiği 19 Ağustos 2005 tarihinden önce tebliğ hükümlerine göre ithalat, üretim izin ve tescil işlemleri sonucu piyasaya sunulan ürünlerin, yasal dayanağı kalmadığından 5179 sayılı kanunun 17. maddesi gereğince, gıda işletmecisi tarafından ürünün pazardan çekilmesi için gerekli uyarının yapılması, aksi durumda kanunun 29. maddesi uyarında yasal işlem yapılacağını kaydetti.

Öte yandan Bakanlık İl Müdürlükleri'ne talimat göndererek, enerji içeceklerinin bundan sonra üretimi ve piyasada satışının yasak olduğunu belirterek toplatılması konusunda uyarı yaptı.

ÇAKAR: BU İÇECEKLERDEN ZARAR GÖREN VATANDAŞLAR DAVA AÇABİLECEKLER

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Turhan Çakar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın enerji içeceklerinin üretimi ve satışını yasakladığını, ancak 1.5 yıldır satışının serbest olmasından dolayı bu içeceklerden herhangi bir zarar gören vatandaşların Bakanlık ve işletmeler aleyhine dava açabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, derneğin girişimi sonucu enerji içeceklerinin üretimi ithalatı, dağıtımı ve satışının Tarım Bakanlığı tarafından yasaklandığını belirterek, piyasada bulunan enerji içeceklerinin toplanmaya başladığını bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın enerji içecekleri konusunda yanlış ısrarının tüketicilerin ve toplumun zararına neden olduğunu kaydeden Çakar, tüketicilerin bilinçli tüketici ve yurttaş sorumluluğuyla enerji içeceklerinin satıldığı yerleri şikayet etmelerini istedi. "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, temel olarak halkın sağlığını koruma ve halkın tükettiği gıda maddelerini sağlıklı olmasına sağlamakla görevlidir" diyen Çakar, açıklamasına şöyle devam etti:

"Gıda mevzuatına göre güvenli olmayan gıda piyasaya sunulamaz, ama ne yazın ki Bakanlık, bilim insanlarının görüşlerine aykırı bir şekilde yüksek limit değerlerine sahip 9 Mart 2004 tarihli enerji içecekleri tebliğiyle bu içeceklerin ithalini ve satışın serbest bıraktı. Tüketici Hakları Derneği'nin açtığı dava sonucunda, tebliğ ilgili maddesiyle ilgili Danıştay tarafından yürütülmesini durdurulmasına karar verdi. Daha sonar Bakanlık tarafından Red Bull markalı enerji içeceğinin formülü aynen kullanılarak yeni tebliğ yayınlandı. Tüketici Hakları Derneği yeni dava açması sonucu Danıştay 2. kez bu tebliğin de yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay'ın bu kararının ardından Bakanlık, enerji içeceklerinin satışı, üretimi, ithaline izin verilmesi ve dağıtımını durdurdu."

Reklam
Reklam

Çakar, ancak Bakanlığın gıda mevzuatına ve tüketici haklarına aykırı olan bu yanlış ısrarları üzerine bir buçuk yıldan beri riskli ve tehlikeli olan enerji içeceklerinin tüketimine neden olunarak tüketicilere ve topluma zarar verildiğini belirterek, enerji içecekleri nedeniyle zarara uğrayan tüketicilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili firmaya dava açabileceklerini kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda mevzuatına uygun davranmaya çağıran Çakar, tüketici sağlığını riske atacak kararlar alınmaması uyarısında bulundu. Çakar ayrıca, tüketicilerin de enerji içeceklerinin satıldığı yerleri bilinçli bir tüketici ve yurttaş sorumluluğu anlayışıyla Tarım İl Müdürlükleri'ne, Tarım Bakanlığı'na ve Tüketici Dernekleri'ne şikayet etmelerini istedi.