Enerji içeceklerinde kafein ayarlaması

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği'nde değişiklik yaptı. Bakanlık, Yargıtay'ın satışın yasaklanması yönündeki kararının ardından toplatılan enerji içeceklerine son noktayı koydu. Bakanlık, enerji içeceklerini "düşük ve yüksek kafeinli enerji içecekleri" olarak ikiye ayırdı. Düşük kafeinli enerji içecekleri en fazla 150 miligram, yüksek kafeinli enerji içecekleri ise 150-320 miligram kafein içerecek.

Tarım Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği'nde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle, Yargıtay'ın enerji içeklerinin içindeki kafein miktarının 150 miligramdan 350 miligrama çıkarılmasını düzenleyen tebliğle ilgili "yürütmeyi durdurma" kararı vermesiyle yaşanılan tartışmalarda da orta yol bulunmuş oldu. Bakanlık, enerji içeceklerini "düşük ve yüksek kafeinli enerji içecekleri" diye ikiye ayırdı. Düşük kafeinli enerji içecekleri en fazla 150 miligram, yüksek kafeinli enerji içecekleri ise 150-320 miligram kafein içerecek. Enerji içeceklerinin bileşiminde ınositol 200 mg/L, glukoronolakton 2400 miligram, taurin 4000 miligramdan fazla olamayacak. Tebliğle enerji içeceklerinin doping içermeyeceği yönündeki hüküm de kaldırıldı.

Reklam
Reklam

'YÜKSEK MİKTARDA KAFEİN İÇERİR' UYARISIYLA SATILACAK

Yüksek kafeinli enerji içeceklerinde (150-320 miligram) etiket üzerinde marka puntosunun en az 3'te biri büyüklüğünde ve aynı yüzde, farklı ve dikkat çekici renkte "Yüksek Miktarda Kafein İçerir" ifadesi yer alacak. Düşük kafeinli enerji içeceklerinde ise bu ifade yer almayacak. Enerji içeceklerinin etiketinde uyarı başlığı altında, tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte, ambalaj rengiyle kontrast teşkil edecek renkte, marka puntosunun en az 4'te biri büyüklüğünde punto ile yazılmak üzere şu ifadeler yer alacak:

"Alkol ile birlikte tüketilmemelidir. Gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlı kişiler için ise tavsiye edilmez. Diyabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlarla kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. 18 yaş altı kişilere satılamaz."

Reklam
Reklam

Halen faaliyet gösteren ve bu düzenleme kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerlerinin 6 ay içerisinde tebliğle belirlenen etiketleme hükümlerine uymaları gerekiyor. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan işyerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek. Bu işyerleri hakkında yasal işlem yapılacak.