Enerji israfına "termal kameralı" çözüm

Enerji verimliliği kapsamında, binalardaki ısı kaybı termal kameralar ile belirlenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, termal kameralar ile binalarda nerenin iyi yalıtıldığı, nerenin yalıtılmadığının anında tespit edileceğini söyledi.

Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz ve Yönetim Kurulu üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler'i makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Poyraz, ziyaret sırasında Güler'e, Bakanlığın enerji verimliliği çalışmalarında kullanılmak üzere bir termal kamera hediye etti.

Reklam
Reklam

Yalıtımda önemli bir işlev görecek termal kamera kullanımının da artması gerektiğini kaydeden Güler, İklimlendirme Meclisi Başkan ve üyelerinden, ısı yalıtımı ve termal kamera kullanımı konusunda daha aktif olmalarını istedi.

Güler, kaynakların sınırlı olması ve maliyetlerin giderek artmasının ardından enerji tasarrufunun son yıllarda hayati önem kazandığını ifade etti.

Isı yalıtımında enerjinin verimli kullanılması açısından bir zorunluluk olduğunu kaydeden Bakan Güler, "Enerji verimliliğini mutlaka sağlamalıyız. Bunun için de binalarda ısı yalıtımının giderek yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Çünkü enerjinin verimli kullanımı açısından yalıtımın büyük önemi var. Enerji için yaptığımız harcamaları azaltmak, enerjide tasarrufu sağlamak için kullanabileceğimiz bütün araçlardan yararlanmalıyız" diye konuştu.

Enerji Kaynakları ve Enerji Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelik ile enerji performansına uymayan yeni binalara ruhsat verilmemesinin öngörüldüğünü de hatırlatan Bakan Güler, ancak mevcut binalarda da yalıtımla, enerji kaçağının önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz da sektörün ısıtma, soğutma ve havalandırma tesisatı alanında faaliyet gösterdiğini belirterek, belediyeler, yapı denetim kuruluşları ve firmaların, Avrupa'da olduğu gibi bizde de termal kameralarla çalışacağını kaydetti.