Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan petrol alımının azalması nedeniyle ortaya çıkan ihtiyacın...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan petrol alımının azalması nedeniyle ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması için Libya ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Rusya ile de görüştüklerini söyledi.

Reuters Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Yıldız, Tüpraş'ın İran'dan petrol alımını azaltmasıyla birlikte çözüm için bazı ülkelerle görüşmelere başladıklarını ifade etti. Reuters'in haberine göre Yıldız, "Suudi Arabistan, kardeşlik hukuku içinde gerek spot alımlarla gerek uzun dönemli kontratlarla her zaman bize yakınlık gösteren bir ülke. Libya'nın yanında Suudi Arabistan ve Rusya'dan bunların tedarik edilmesi çok tabidir. Libya'dan 1 milyon ton alınmıştı, 1 milyon ton da Suudi Arabistan'dan spot alımlar başladı. Uzun vadeli kontrat için Tüpraş, Suudi Arabistan ile görüşüyor. Bu görüşmeleri bu yıl bitireceklerini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İran'dan alınan petrolün bu yıl içinde yeniden azaltılmasının gerekeceğini tahmin etmediğini ifade eden Yıldız, yaptırımları uygulayan mekanizmanın aynı zamanda problemlerin yanında çözümleri sunmasının gerektiğini ifade etti. Yıldız, "Siz herhangi bir ülkeye 'şu ülkeden petrol almayın' derseniz 'böyle bir alternatif vardır' denmesi lazım. Yaptırımın kuralı normalde budur. Yaptırım uygulayan yapı aynı zamanda çözümü önermek durumundadır" dedi.

Türkiye'nin İran'la iyi bir ilişkisi olduğuna işaret eden Yıldız, "Bu ilişkiyi bozma niyetinde değiliz. Ticaret zaman zaman petrolde, doğalgazda farklı materyallerle beslenebilir. Bizim herhangi bir şekilde ilişkimizi bozacak bir miktar değişimi söz konusu değil. Petrol alımlarında dalgalanmalar olabilir ama sonuçta İran bizim önemli tedarikçilerimizden biridir" değerlendirmesine yer verdi.

İran'a uygulanan yaptırımlar nedeniyle Türkiye'nin arz güvenliği konusunda problem yaşamadığını ifade eden Yıldız, "11 ülkeden petrol, beş ülkeden gaz alan bir ülkeyiz. Bu 11'i 13'e mümkünse 15'e çıkarmayı düşünüyoruz. Türkiye çok hızlı büyüyor. 30-32 milyon tonluk tedarikin sıhhatli yapılması önemli" dedi.

Reklam
Reklam

Basra Körfezi'nden dünya pazarlarına taşınan petrolün miktarının sınırlı olduğunu ifade eden Yıldız, Irak'ın günlük 2.7 milyon varil üretim yaptığına işaret etti. Bunun günlük 6-7 milyon varile çıkarılacağını kaydeden Yıldız, "Güneyden sevkiyat yeterli değil. Irak Petrol Bakanı'na güneyden kuzeye, Türkiye üzerinden petrolün aktarılmasına yeşil ışık yaktığımızı söyledik. Bunu beraber yapabileceğimizi konuştuk. Top şimdi onlarda" dedi.

Bakan Yıldız, Kuzey Irak ile proje geliştirilmesinin diğer projeleri gölgede bırakmaması gerektiğini de ifade etti. Irak'ın vereceği işaretle Türkiye'nin yeni boru hattı için çalışma başlatabileceğini, proje şirketi kurabileceğini, projelendirebileceğini, daha sonra bunun ortak olarak yapılabileceğini de Irak tarafına söylediklerini belirten Yıldız, "Kapasite bütün buradaki miktarları aşabilecek miktarlara doğru gidiyor. Kerkük-Yumurtalık hattı yıllık 70 milyon ton kapasiteye sahip. Bu kapasitenin tam olarak dolması ve artan miktarına boru hattı yapılması. Bu ne kadarsa onu onlar belirleyecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: