Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesine ilişkin, "Elektrik dağıtım...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesine ilişkin, "Elektrik dağıtım hizmetlerimizin özelleştirilmesiyle alakalı süreç devam ediyor. Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz'de devam edeceğiz. Arkasından, diğer dağıtım hizmetleriyle alakalı eksik kalan dağıtım hizmetlerini özelleştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Kayseri'de yaptıracağı 'Fen Lisesi'nin protokol imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin özelleştirilmesine' ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Bizim elektrik dağıtım hizmetlerimizin özelleştirilmesiyle alakalı süreç devam ediyor. Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz'de devam edeceğiz. Arkasından diğer dağıtım hizmetleriyle alakalı eksik kalan dağıtım hizmetlerinde özelleştirmeye devam edeceğiz. Bunun tamamını 2013 yılının ilk yarısında bitirmeyi düşünüyoruz. Bir malın değeri ancak satıldığı ve alındığı değerle ölçülür. Biz, kamu olarak özel sektöre bunu düşük verdiniz veya yüksek verdiniz diyemeyiz. Bu bir ihaledir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

4 tane konsorsiyumun bu ihaleye katıldığını belirten Yıldız, belli bir değerin üzerinden ihalenin sonuçlandığını ifade etti. Yıldız, hem Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın hem de Maliye Bakanlığı'nın yapacağı değerlendirmeyle beraber Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacakları raporla bu sürecin nihayet bulacağını ifade etti. Özelleştirmeyle alakalı kararlılıklarının devam ettiğini hatırlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bir varlık satışı değildir. Biz direğini, trafosunu buradaki donanımları satmıyoruz. 2036 yılına kadar işletmesinin özel sektör eliyle yapılmasını öngörüyoruz. O açıdan bunun bir mülk satışı olmadığını özellikle altını çizmek isterim. Bu sürecin bence devam ediyor olması lazım ve mutlaka sonlandırmamız lazım. Türkiye'deki kayıp kaçakların 2015 yılının sonuna kadar azaltılmasıyla alakalı koymuş olduğumuz hedefleri tutturmak için önemli bir aşamadır bu. İnşallah bu kararlılığımız devam edecek ve bu süreci de sonuna kadar götüreceğiz."

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin "Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesinin yapıldığı ihalede, rakamın düşük gelmesinden dolayı bir hayal kırıklığı yaşadınız mı" sorusuna ise Yıldız, "Hayır, ben hayal kırıklığı falan yaşamadım. Öncekinde dediğim gibi ister 1 olsun ister 5 olsun, yani hangi değerde olursa olsun bir malın alım satım değeri gerçekleştiği değerdir. Ondan önceki değerler özel sektörün verip de arkasında duramadığı fiyatlardır. Ama dediğim gibi ben nihai yorumumuzu bu görüşmeleri yaptıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda resmi süreç devam ediyor" cevabını verdi.

Bakan Yıldız, 'özelleştirme gelir hedefleriyle' ilgili olarak, "Bir kere kamu üzerine düşeni yapmaktadır. İhale sürecini aştıktan sonra diğer süreci takip etmektedir. Nedir o; özel sektör öyle bir teklif vermek durumundadır ki o teklifin arkasında durabilmeli. Çünkü Türkiye'nin enerji sektörünün yapılanması ile ilgili bir süreçten geçiyoruz. Bunu mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. O açıdan biz enerji sektörü olarak 2013 yılında verilen hedefleri fazlasıyla tutturacağımız kanaatindeyim. Değer konusunda dediğim gibi, geçen süre içerisinde önümüzdeki sürede bunu hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz