Enerjide “al ya da öde” TBMM gündeminde

Rusya ile imzalanan enerji protokollerinde “pahalı enerji” ve “al ya da öde” zorunluluklarının hala devam etmesi, TBMM’de tartışmalara neden oldu. CHP, söz konusu durumu TBMM gündemine taşıdı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye ile Rusya arasında imzalanan protokollerde “sağlanamayan” kazanç ve Çalık Enerji’ye yönelik önemli kazançlar TBMM’de gündeme damgasını vurdu. CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde söz konusu protokolleri TBMM gündemine taşıdı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le Başbakan Erdoğan arasındaki tarihi zirve sonrasında, Türklerin “sıkı pazarlıkçı” diye tanımlandığını söyleyen Aydoğan, “Türkiye, Rus doğalgazı alması kararı yer alırken pazarlık şansını bu kez de kullanamadığı; en pahalı doğalgazı kullanan Türkiye’nin bu hattan aldığı doğalgazın fiyatında bir indirim sağlamazken aldığı doğalgaza para ödemesine neden olan ‘al ya da öde’ ve ‘fazla gazı başka ülkeye ihraç etmesine izin vermeyen’ zorunluluktan kurtulamadı” dedi.

Reklam
Reklam

-“TÜRKİYE NE KAZANDI?”-

2011 yılından sonra düzenleyecek anlaşmada da bu ağır hükümlerin kabul edildiğini kaydeden Aydoğan, “Tarihi Zirve diye adlandırılan zirvede, haksız uygulamaya neden olan ‘al ya da öde’ ve ‘fazla gazı bir başka ülkeye satma hakkı’ düzeltilmediğine göre Türkiye, bu tarihi zirvede hangi kazanımları elde etmiştir” sorusunu sordu.

Anlaşmanın içeriğinin kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağını da soran Aydoğan, “Türkiye adına haksızlıklar giderilmeksizin Başbakanın damadının yönetici olduğu şirketlere avantaj sağlandığı doğru mudur? Daha önce rafineri sözü verilen Başbakanın damadının yönetici olduğu şirkete sağlanan avantaj karşılığında Ruslara nükleer santral kurma izni verildiği doğru mudur?” sorularına açıklık getirilmesini istedi.

ANKA