Enerjide darboğaz yaşanıyor

ESKİŞEHİR (İHA) - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, 2 firmanın üretimi durdurma kararı almasıyla enerjide yeni bir darboğaz dönemi başladığını ileri sürdü.

Sezer, partisinin Eskişehir İl Teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında hükümeti eleştirdi. 'Değiştim' diyen Başbakan'ın bir röportajında, "40 yaşından sonra insan değişir mi?" dediğini öne süren DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, "Değiştim diyerek halkın oyunu alan Başbakan önderliğindeki bugünkü iktidar, değişmediğini net bir şekilde ortaya koydu. Danıştay'a yapılan saldırıdan sonra tavrını gösteren hükümet, farklı bir sistemin, yapının kilometre taşlarını kendince yerleştirmeye çalışıyor" dedi.
Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın El Kadı ile ilgili sözleri ve özel danışmanını Suriye'ye göndermesini de eleştirerek, "Bir başka skandal yaşanıyor. Başbakan El Kadı için şahsen güvence veriyor. 2003 yılında hükümetinin onu sakıncalı, terörle ilişkili görüp Türkiye'deki parasal varlığına el koyan El Kadı için 'Tanırım iyi bir insandır, iyiliksever, hayırseverdir, bunun dışında bir şeyi yoktur' diyor. Başbakan ne yaptığının farkında değil. Türkiye'yi kaldıramıyor, meseleleri çözmek yerine, sorunları çözülemez şekilde kördüğüm haline getirdi. Bu arada, Özel Danışmanı Davutoğlu'nu İsrail-Filistin sorunuyla ilgili Şam'a gönderdi. Güya ara buluculuk görevini üstlensin diye. İsrail'in arabuluculuk talebi yok. Uluslararası ilişkilerde talepsiz arabuluculuğa soyunana farklı gözle bakarlar. Özel danışmanı, Suriye Devlet Başkanı ile görüşürken, yanında büyükelçi ve dışişleri görevlisi yoktu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 10 sente dünyanın en pahalı enerjisini ürettiğini kaydeden Zeki Sezer, şunları söyledi:
"Bugünkü hükümet, doğalgaza, ithalata dayalı enerji üretim politikasını benimsedi. 2 firma üretimi durdurma kararı aldı. Enerjide yeni bir darboğaz dönemi başlamış oluyor. Yerli enerji kaynaklarımızı kullanamıyoruz. 300 yıl yetecek kömürümüz var, kömürümüzü, sularımızı değerlendiremiyoruz. En verimli rüzgar enerjisi olanağına sahibiz, bunu da değerlendirmiyoruz. Enerjide bir büyük darboğaz bizi bekliyor. Hemen ulusal enerji politikası belirlemek, onu da kamuoyuna açıklayıp üzerinde yürümek gerekiyor."

DSP Lideri Sezer, ülkede yatırım ve üretimin olmadığını, işsizliğin arttığını iddia ederek, "12 milyon işsizimiz var. Dünyadaki işsizlerin oranının yaklaşık yüzde 9'udur. Böyle bir şey hiç görülmedi. İşsizlik artıyor, borç da artıyor. 102 milyar dolar dış borç, şimdi 110 milyar dolar oldu. Cari açık rekor üstüne rekor kırıyor. Geçen yıl 23 milyar dolar, bu sene çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Nisan ayında 4.2 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırdılar. Mayıs ayında 5.5 milyar dolarla ikinci bir rekor gerçekleşti. Bu hükümet ülkenin zamanını çaldı. Yolsuzluklarla kaynaklarını boşa harcadı. Türkiye'nin duruşunu dışarıda zedeleyecek olumsuz adımlar attı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakanı, en küçük bir eleştiride basına şantaj yapmakla suçlayan Zeki Sezer, "Cumhuriyet tarihinde basından en çok destek alan Başbakan, en küçük bir eleştiride, 'Basının niçin böyle söylediğini biliyorum, taleplerini yerine getirmiyoruz, bunları açıklayacağım' diye şantaj yapıyor. Bir başbakana şantajcılık yakışmaz. Bu Başbakan hukuki yolları seçmek yerine şantaja başvuruyor, Türkiye'ye yakışmıyor. Şantajların arkasında neyin olduğunu belgeleriyle açıklamazsa bu ülkeye yakışmaz" dedi.
DSP Genel Başkanı Sezer, 57. Hükümet'in büyük katkılarıyla başarılan bir proje olduğunu dile getirdiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın açılışına davet edilmemelerine de tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in orada olmasıyla gururlandıklarını belirtti.

Dönemin uzlaşıya açık olma dönemi olduğunu, toplumda solda ittifakla ilgili heyecan ve büyük talebin varolduğunu savunan Zeki Sezer, Rahşan Ecevit'in parti üstü konumuyla ittifak için yaptığı görüşmelere saygı duyduklarını da söyledi. Solda ittifak gerçekleşmezse, 2-3 parti arasında seçim öncesi ön koalisyon protokolü yapılabileceğini bildiren Sezer, solda ittifakın lideri olarak kendilerinin önerdiği ismin, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen olduğunu yineledi.

Reklam
Reklam