Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminin 2008 yılından tüketimini karşılayamaz hale geleceğine ilişkin kriz senaryoları nedeniyle nükleer santral yapımı da dahil önlem arayışları sürerken, büyük bölümü özel sektöre ait olmak üzere enerji yatırımlarında da oldukça hızlı bir artış yaşanıyor.
Bu yılın ilk sekiz ayında yatırımcılar, Türkiye genelinde gerçekleştirecekleri 63 proje kapsamında toplam 2 milyar 635 milyon YTL’lik enerji yatırımı için teşvik belgesi aldı. EPDK lisansları alındıktan sonra Hazine tarafından teşvik belgesine bağlanan enerji projelerindeki yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’a yakın artış gösterdi.
-DEV SANTRAL YATIRIMLARI-
Teşvik belgeleri kapsamında enerji yatırımlarında bu yıl yaşanan artışta Sanko Holding bünyesindeki Yedigöze Elektrik Üretim Ltd’nin Adana’da kuracağı hidro elektrik santralına yönelik 454.2 milyon, Eren Enerji de Zonguldak’ta kuracağı kömüre dayalı termik santral için yapacağı 275 milyon YTL’lik yatırımlar etkili oldu.
Ağustos ayında teşvik belgesi düzenlenen Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde yılda 969 milyon kw enerji üretilecek. Bu baraj sayesinde 53 köyde 75 bin hektar alan da sulanacak. Proje tamamlandığında Şirket, 75 bin 204 milyar YTL yıllık enerji üretim geliri elde edecek, 95 bin 906 milyar YTL yıllık tarımsal gelir artışı ve yılda 18 bin kişilik istihdam sağlanacak.
Eren Enerji’nin Mayıs ayında aldığı teşvik belgesi kapsamında Zonguldak’ta 275 milyon YTL’lik yatırımla kuracağı kömüre dayalı termik santral 1 milyar 280 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretecek.
Bu arada Elazığ’da kurulu Darenhes Elektrik Üretim A.Ş.de bu ilde kuracağı yıllık 367 milyon kilovat saat üretim kapasiteli hidroelektrik santralı (HES) için 160 milyon ve Elazığ-Tunceli arasında kuracağı 364 milyon kilovat saat üretim kapasiteli HES için de 175 milyon olmak üzere toplam 335 milyon YTL’lik yatırıma gidiyor. Darenhes Elektrik, söz konusu iki yatırım için Haziran ayında teşvik belgesi aldı.
Baki Elektrik Üretim Limited, Balıkesir’de 138 milyon YTL’lik yatırımla yıllık 330 milyon kilovat saat, Yapısan Elektrik Üretim A.Ş. de 130 milyon YTL’lik yatırımla Ordu’da 327 milyon kilovat saat üretim kapasiteli santral kuracak.
İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. de teşvik kapsamında Çanakkale’de 111.5 milyon YTL’lik yatırımla yıllık 972 milyon kilovat saat üretim yapacak bir santral kuracak. Enova Enerji Üretim A.Ş. de Osmaniye’de kuracağı yıllık 185 milyon klovat saat elektrik enerjisi üretecek santral için 94.8 milyon YTL’lik yatırım yapacak. EÜAŞ ise Sivas’ta yıllık 480 bin ton buhar ve 2.5 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretim kapasiteli üretim tesisi için 95 milyon YTL’lik yatırıma gidiyor.
-EN HIZLI ARTIŞ ENERJİ YATIRIMLARINDA-
Yılın ilk sekiz aylık döneminde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında ana sektörler itibariyle yatırım tutarında en hızlı artışın enerjide yaşandığı gözlendi. Geçen yılın aynı dönemine göre özellikle imalat sanayi ve tarım yatırımları gerilerken, enerji yatırımlarında yüzde 58 artış olduğu belirlendi. Bu gelişmeyle enerji sektörü; imalat sanayii ve hizmetlerden sonra en çok yatırım çeken alan oldu.
-YATIRIMLARDA ENERJİNİN PAYI YÜZDE 14’E ULAŞTI-
Enerji yatırımlarının, teşvik belgesine bağlanan toplam yatırım tutarı içindeki payının son dört yılda hızlı bir artış göstererek bu yıl yüzde 14’e yaklaştığı dikkati çekti. Ocak-ağustos dönemleri itibariyle teşviğe bağlanan toplam yatırım tutarı içinde enerji yatırımlarının 2003 yılında yüzde 1.7 olan payı, 2004’te yüzde 4.5’e, geçen yıl yüzde 7.3’e ve bu yıl da yüzde 13.9’a kadar yükseldi.
ANKA