Enerjisa Türkiye'nin En Büyük Rüzgar Santrali Balıkesir RES'i Açtı

Sabancı Holding ve E.ON ortaklığında yoluna devam eden Enerjisa, 143 MW kurulu güçle Türkiye'nin en...

Sabancı Holding ve E.ON ortaklığında yoluna devam eden Enerjisa, 143 MW kurulu güçle Türkiye'nin en büyük rüzgar santralı Balıkesir Rüzgar Enerji Santralı (Balıkesir RES)'nı devreye aldı. Çanakkale ve Dağpazarı'nın ardından şirketin üçüncü rüzgar santralı olan Balıkesir RES, yıllık tahmini 524 GWh elektrik üretecek. Santralın 135 milyon Euro tutarındaki sendikasyon kredisi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından sağlandı.

General Electric teknolojisini kullanan, 52 adet 2,75 MW'lık rüzgar türbiniyle Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santralı olma özelliği taşıyan, Susurluk yolu üzeri Yeniköy mevkisinde kurulan Balıkesir RES'in açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl, belediye başkanları, daire müdürleri ve şirket çalışanları katıldı. Sabancı, törende yaptığı konuşmada yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına büyük önem verdiklerini bildirdi. Çanakkale ve Dağpazarı rüzgar santrallarından sonra Balıkesir RES'i de işletmeye alarak kurulu gücü 212 MW'a çıkardıklarını belirten Sabancı, "Enerjisa'nın bugüne kadara yaptığı toplam yatırım 11 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlar, Türkiye elektrik sektörünün daha rekabetçi bir yapıya ulaşacağına duyduğumuz güveni yansıtıyor." dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirten Kildahl da, “Bugün E.ON için önemli ve tarihî bir gün. Sabancı Holding ile ortaklığımız resmileştikten sonra ilk kez Enerjisa'nın bir rüzgar santralını açıyoruz. Ayrıca başka bir heyecan kaynağımız da Balıkesir RES'in Türkiye'nin en büyük rüzgar santralı olmasıdır. Bu ve benzeri projeler, Enerjisa'nın çevre dostu teknolojiler kullanarak Türkiye'nin artan enerji talebini karşılamak için var gücüyle çalıştığının bir göstergesidir. Balıkesir RES, ayrıca Enerjisa'nın 2020 yılı için koyduğu 7,5 GW üretim kapasitesine ulaşma hedefi yolunda önemli bir adımdır.” diye konuştu.

Bakan Yıldız ise yatırımın Balıkesir'e hayırlı olması dileğinde bulundu. Yenilenebilir ve yerli kaynakların Türkiye'nin temel strateji ve politikaları arasında yer aldığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin büyüme hızı, bu saydığımız enerji kaynaklarının büyüme hızından daha fazla. Kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz lazım. Nükleer gibi, doğalgaz gibi diğer kaynakları da elektrik üretiminde kullanabiliyor olmamız gerekiyor. Geçen hafta Japonya ile ikinci nükleer santralın hükümetler arası anlaşması, başbakanların katılımıyla imzalandı." dedi. Bunun Türkiye'nin sürdürülebilir istikrarı için çok ciddi bir gösterge olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: "Aynen E.ON'un Sabancı ailesiyle yapmış olduğu yarımlarla alâkalı aldığı karar gibi Almanya ve E.ON, bizim için önemli bir ülke ve önemli bir partner. Türkiye'ye duymuş oldukları güvenin ciddi bir göstergesidir, çünkü 11 milyar dolar civarındaki bir yatırımın, yalnızca hatır için yapılamayacağı ortadadır. Bu açıdan Türkiye yalnızca enerji sektörüyle değil, onun en önemli gerekçesi olan siyasi istikrarla beraber bunları gerçekleştirmiş oluyor. 10 yıl kadar önce hemen hemen yok denecek kadar az rüzgar santralimiz vardı. Bunların önü açıldı, tarifeler, kanunlar ve mevuzat tartışıldı, hamdolsun geldiğimiz noktada 2 bin 400 MW'lık rüzgar santralimiz var. Yatırımlar devam ediyor. Türkiye'nin en önemli rüzgar çiftliklerinden birisi Balıkesir'de. Sabancı Holding ve E.ON ortaklığıyla bölgesel güç olmaya hazırlanan Enerjisa'nın yeni dönemdeki hedefleri, 2020 yılında 7 bin 500 MW kurulu güce ulaşmak ve elektrik dağıtımında 6 milyonun üzerinde müşteriye hizmet vermek olarak yeniden tanımlandı. Ayrıca Enerjisa'nın iş kapsamına, Türkiye doğalgaz sektöründe bir oyuncu olarak doğalgaz ithalatı ve ticareti alanında da faaliyet göstermek dahil edildi."

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, Sabancı ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek, Balıkesir RES devreye alındı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: