EnerjiSA'dan Kahramanmaraş'a yatırım

Elbistan -(AA) Sabancı-Verbund ortaklığı olan EnerjiSA, Kahramanmaraş'ta 5 hidroelektrik santrali yapacak. EnerjiSA, Kandil Enerji Grubu Projesi ve Yamanlı 2 Hidroelektrik Santrali (HES) için yaklaşık 530 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor.

5 ayrı hidroelektrik santralinden oluşacak proje, ilk bölümü 2010 yılında olmak üzere, kademeli olarak 2012 yılına kadar tamamlanacak.

EnerjiSA, Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesine bağlı Kandil Köyü yakınlarında yapılacak olan Kandil Enerji Grubu Projesi ile Göksu-Yukarı Seyhan Havzası üzerinde kurulacak olan Yamanlı 2 HES'leri için bu yıldan itibaren inşaat çalışmalarına başlayacak.

Reklam
Reklam

Ekinözü ilçesinde, barajların yapılacağı bölgelerde kamulaştırma ve harita çalışmaları sürüyor.

EnerjiSA Proje Direktörü Veli Balat, Ceyhan Nehri üzerinde kurulacak olan Kandil Enerji Grubunda bulunan Dağdelen HES'in 10,6 megavat kurulu güce sahip olacağını ve yıllık ortalama 44 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üreteceğini, Sarıgüzel HES'in ise 61 megavat kurulu güçle yıllık ortalama 246 milyon kilovatsaat elektrik üreteceğini söyledi.

Balat'ın açıklamasına göre, Hacınınoğlu HES 97 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık ortalama 410 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretirken, Kandil HES 140 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 620 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Yamanlı 2 HES'in ise 78 megavat kurulu güce sahip olacağını ve 302 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üreteceğini belirten Balat, santrallerin toplam kurulu gücünün 386.6 megavat olacağını ve yıllık 1 milyar 622 milyon kilovatsaat enerji üretileceğini bildirdi.

Balat, Hacınınoğlu HES'in inşaatına bu yıl içinde, diğer santrallerin inşaatına ise 2008'de başlanmasının planlandığını belirtti.

Reklam
Reklam