Enfeksiyonlu bebeklerde "indirek bulgular"

TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Pediatri Anabilim Dalı ve Yeni Doğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, Giresun Kale Devlet Hastanesi Doğum Servisi'nde dünyaya gelen 6 bebekte enfeksiyon şüphesinin görülmesi üzerine 2 bebeğin kendilerine geldiğini belirterek, "Bize gelen her 2 bebekte zaten indirek bulgular var. Enfeksiyonun kesin teşhisini koymak için ise kan kültürü sonuçlarını beklememiz gerekir" dedi.

Konuyla ilgili bugün basın mensuplarına bilgiler veren Prof. Dr. Aslan, kendilerine gelen 2 bebekte enfeksiyon belirtileri olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Aslan, "Bize gelen her 2 bebekte zaten indirek bulgular var. Enfeksiyonun kesin teşhisini koymak için kan kültürü sonuçlarını beklememiz gerekir. Bu sonuçlarda yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde çıkıyor. Bizim yaptığımız yardımcı testlere göre, bu hastalarda enfeksiyonun var olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca her ikisinde kan şekeri kan şekeri düşüklüğü, solunum yetmezliği, birisinde ise havale durumu söz konusuydu. Şu anda her 2 bebek solunum cihazlarından ayrılmış durumda. Artık kendi kendilerine soluk alıp verir hale geldiler. Antibiyotik tedavisi uyguladık, hızla düzelmeye başladılar. Bu tür sorunlar maalesef tüm dünyada olduğu gibi bizde de görülüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Daha önceleri çeşitli illerde böyle durumların yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Aslan, "Enfeksiyon, maalesef yoğun bakımların, bebeklerin, en büyük düşmanı. Enfeksiyon salgın hale geldiğinde bir anda bir çok bebeği veya bir çok hastayı çok hızlı bir şekilde öldürebilir, durumdadır. Bize gelen 2 bebek şu an toparlamış durumda, inşallah kurtulurlar. Bunlar bize göre 'şüpheli sepsis' çünkü kültür elimizde yok. Hastalar bize gelmeden antibiyotik aldığı için biz onu hiçbir zaman kesin olarak kanıtlayamayabililiriz de. Çünkü antibiyotik alan bir hastada kültür yaptığınız zaman hastada mikrop olsa dahi bazen üretemezsiniz. Zaten en iyi şartlarda bile mikrop yüzde 70-80 ürer. Yüzde 20-30 üremez. Biz onu klinik olarak sepsis olduğunu söyleriz. Bu hastalar da bize göre sepsis enfeksiyondur" diye konuştu.