Enfeksiyonlu hastalıklara 10 milyon kurban

AIDS, tüberküloz, sıtma, kızamık, dizanteri, çocuk ishali, viral hepatit B gibi enfeksiyonlu hastalıklar, yılda 10 milyondan fazla insanın ölümüne neden oluyor.

Fransız immünologlar, enfeksiyonlu hastalıklardan ölenlerde ilk sırayı çocukların aldığını belirterek, kızamık, bakterili dizanteri, bronşiolite bağlı solunum yolları enfeksiyonları, tetanoz gibi hastalıkların en çok çocuk ölümlerine yol açan hastalıklar olduğunu kaydediyorlar.

AIDS, verem ve sıtma da eklendiğinde enfeksiyonlu hastalıklardan ölenlerin yarısından fazlasını çocukların oluşturduğunu ifade eden immünologlar, AIDS'in her 6 saniyede bir bulaşma ve her 10 saniyede bir cana mal olmayı sürdürdüğünü ve gelişmekte olan ülkelerde gerekli önlemler alınmazsa 2 yıl içinde 5-6 milyon insanın öleceğini ifade ediyorlar.

Reklam
Reklam

HER YIL 1.7 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR

Dünya AIDS, Verem ve Sıtma ile Mücadele Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Richard Feachem, veremin, BCG aşısına karşın her yıl 1.7 milyon can aldığına işaret ederek, sıtmanın da özellikle Afrika'da çoğu çocuk yılda 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti.

HANGİ HASTALIKTAN KAÇ KİŞİ ÖLÜYOR?

Etkin aşısı bulunmasına karşın karaciğer kanserinin uzun dönemde sorumlusu hepatit B yılda yarım milyondan fazla, aşısı bulunması beklenen rahim kanserinin de yılda 288 bin kadının ölümün neden olduğu belirtiliyor.

Kolera yılda 120 bin, bakterili dizanteri yılda 605 bin, çocuklarda ishal 600 bin, menenjit ve otit gibi enfeksiyonlu hastalıklar da 450 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

Etkin aşısına karşın kızamık yılda 777 bin çocuğun ölümüne neden oluyor. Kızamık Avrupa'da da can alıyor, difteri de hortlamış görünüyor.

Son yıllarda Türkiye'de 44 bin 176, İtalya'da 29 bin 533 ve Ukrayna'da 24 bin 968 kızamık vakası görüldü.

Özellikle Doğu Avrupa'da hortlayan ve yaşlı kıtada 1990'dan bu yana görülmeye başlanan difterinin de yayılması hekimleri endişelendiriyor.

Reklam
Reklam