"Enflasyon daha da aşağılara inecek"

SAMSUN (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yüksek büyüme performansının kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, tek rakamlı enflasyonun daha da aşağılara ineceğini söyledi.

Bir dizi açılış ve toplantıya katılmak üzere Samsun'a gelen Bakan Abdüllatif Şener, İl Genel Meclisi'nde düzenlenen ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DTP) onaylandığı İl Gelişim Strateji Raporu'nun teslim törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada yerel kalkınma ve Türkiye'deki kalkınma planlarına değinen Bakan Şener, 1963 yılından buyana 9 kalkınma planının hazırlandığını, 9. kalkınma planın diğerlerinden farklı olarak 5 yıllık değil 7 yıllık hazırlanıp, 2007-2013 yıllarını kapsadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Planlamada merkezi yönetim sisteminin geri planda kalarak yerele daha ağırlık verildiğine dikkat çeken Şener, "Ülke kaynakları kıt, sınırlı olduğu için en iyi şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu zamana kadar 'devlet gelsin, hükümet gelsin bizi kurtarsın, oğluma kızıma iş bulsun' dedik. Hep yukarıdan bekledik kurtuluşu.

Kurtuluşun aslında tek tek bireylerimizin vatandaşlarımızın kendi iradesinde ve ülkemizdeki tüm kurumların işbirliğinde olduğunu görmemiz gerekli. Bu gizli enerjiyi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz bu etkileşimli planlama kavramıyla anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

DTP Müsteşar Yardımcısı Lütfü Elvan, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, hazırlanan raporu imzaladıktan sonra Samsun Valilik Kalkınma Ofisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Bakan Şener, Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun (KASİF) açılışına katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada işadamlarına ve halka seslenen Bakan Şener, istikrara dayalı büyüme, gelirin daha adil bölüşümü, bilgi toplumuna dönüşme, bölgesel kalkınma, en önemlisi, demokratik reformların tamamlanmasının yeni süreçte ortaya koydukları vizyon olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki ekonomik performansın geleceğe umutla ve kararlıkla bakılmasını sağladığını dile getiren Şener, "1998-2002 yılları arasında büyüme hızı yüzde 0'a yakın olmuştur. 10 yıllık dönemde 2.9'du. 2003-2006 yılları döneminde yılda yüzde 7.8 büyüme sağladık. Yüksek büyüme performansı, önümüzdeki yıllarda kararlıkla sürdürülecektir. Ekonomik zeminin sağlıklı olması, ekonomik potansiyelin büyümeye hazır olması, işadamlarının yeni iş sahası için uygun zemin olması demektir. İş yapmanın önündeki engellerden biri yüksek enflasyondur. Ülkedeki potansiyelin harekete geçmesini engelleyen temel unsurlardandır. Enflasyonun aşağıya çekilmesi temel hedefimizdi. 3 yıldır tek rakamlı enflasyonu yakaladık. Tek rakamlı enflasyon daha da aşağılara inecek" diye konuştu.

"ŞUAN 3 YILDA 22 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME YAPAN BİR HÜKÜMET SÖZ KONUSUDUR"

Özelleştirme konusuna da değinen ve özelleştirmedeki amacın yükün azaltılması ve kurumların verimli hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Şener, "Kararlı bir özelleştirme uygulaması yapılmıştır. Özelleştirme sadece mülkiyet devri değildir. Aynı zamanda bir rasyonelleşmedir, ekonominin rasyonelleşmesidir. Dünyada özelleştirmeyi ilk telaffuz eden Türkiye olmasına rağmen bunu gerçekleştirememiştir. Ama bu bizim iktidarımızda olmuştur. 2004 yılında 1.2 milyar dolar, 2005 yılında 12.5, 2006 8.3 milyar dolarlık özelleştirme yapılmıştır. Şuan 3 yılda 22 milyar dolarlık özelleştirme yapan bir hükümet söz konusudur. TMSF'nin kamunun yönetimine geçmiş olan özel kuruluşlar hariç. Kararlılığımız sayesinde ülkemizde yatırım ve üretim yapılır hale geldi. Türkiye'de yatırım, kamu ve özel sektörde 2002 yılında 47 milyar YTL'dir, 2006 yılındaysa çoğu özel sektöre ait olmak üzere 121 milyar YTL olmuştur" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Musa Uzunkaya, Ahmet Yeni, Mehmet

Kurt, Mustafa Demir, KASİD Başkanı Ebubekir Çetinkaya, KASİF Başkanı Osman Reis'in de katılımıyla açılış gerçekleştirildi.

Burada klasik müzik çalan gençleri dinleyen Bakan Şener, dinletinin sonunda gençlerden bir parça daha çalmalarını istedi. Bakan Abdüllatif Şener, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Bakan Şener, daha sonra AK Parti İl ve Merkez İlçe Başkanlığı'na geçerek partililerle görüştü.