Enflasyon faiz indirimini engelliyor

İSTANBUL (İHA) - Enflasyonda Temmuz ayı rakamlarına göre Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylara yayılan bir periyotta faiz indirimine gidemeyeceği öngörüldü.

İş Yatırım'ın yaptığı değerlendirmede, "Son veriler kapsamında yüzde 6'lık reel faizin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı" analizi yapıldı. Değerlendirmede, enflasyonun geçen ay tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0,58, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 1,25 ile tahminlerin üzerinde gerçekleştiği, yıllık bazda TÜFE artışının yüzde 12,06, ÜFE'nin ise yüzde 18,41 olarak açıklandığı hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Son 7 aylık enflasyonun TÜFE'de yüzde 6,61, ÜFE'de yüzde 15,18 olduğu belirtilen yorumda, Haziran ayındaki düşüşün ardından fiyatlarda yeniden artış trendine geri dönüldüğü kaydedildi. TÜFE'nin yılın geri kalanında yüzde 12'lere yakın seviyelerde dalgalanacağı varsayımı altında Türkiye'nin yüzde 6'lar seviyesinde bir reel faiz verdiğinin anlaşıldığı ifade edilen analizde, "Yurt içi ve yurt dışı riskler, tehditler ve beklentiler göz önüne alındığında; yüzde 6'lık reel faizin düşük olduğunu, Merkez
Bankası'nın faiz indiremeyeceğini, yüzde 18'lik ÜFE'den TÜFE'ye değişkenlik olabileceğini, TÜFE'nin artan elektrik ve doğalgaz zamları ile birlikte Ramazan ayı ve okulların açılması ile birlikte yüzde 14'lere kadar yükselebileceğini, bu durumda yüzde 18.86'lık bono faizinin yukarı dönmesi gerektiğini öngörmekteyiz" denildi. İş Yatırım, tavsiyesinde bono pozisyonlarının azaltılarak owernight repoda beklenilmesini salık verdi.

GIDA VE KONUT ENFLASYONU ARTIRDI

Analize göre, Temmuz ayında TÜFE artısını etkileyen en önemli kalemler ağırlıkları dikkate alınarak yüzde 0,44 ile gıda ve yüzde 5,34 ile konut oldu. TÜFE bazında yıllık enflasyon gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 15,28, konutta yüzde 21,84, ulaştırmada yüzde 11,32, lokanta ve otellerde yüzde 14,83, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 11,87, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 6,87, eğitimde yüzde 7,02, ev eşyasında yüzde 7,01, giyim ve ayakkabıda yüzde 2,54, eğlence ve kültürde yüzde 2,23, haberleşmede yüzde 1,05 şeklinde belirlendi.

Reklam
Reklam

Yıllık bazda sağlık yüzde 0,41 ile fiyat yaşanan tek harcama kalemini oluşturdu. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında; Merkez Bankası'nın enflasyon hesabında dikkate aldığı, "çekirdek enflasyon" olarak bilinen islenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç enflasyonun yıllık bazda yüzde 10,63 olduğu görüldü. Çekirdek enflasyon aylık bazda ise 0,44 düşüş gösterdi.

Diğer yandan otomotiv ihracatı yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 10 milyar 705 milyon dolar ana sanayi ve 4 milyar 653 milyon dolar yan sanayi ihracatı olmak üzere yüzde 41 artarak 15.3 milyar dolara yükseldi. Temmuz ayı ihracat verileri son yılların en yüksek seviyesi oldu. Ocak-Temmuz döneminde otomotiv sanayi ihracatı, 2007 yılı hariç olmak üzere, geçmiş dönemin tüm yıllık ihracat tutarlarını geride bıraktı.