Enflasyon Raporu

Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmesi sonrası ilk ''Enflasyon Raporu''nu, açıkladı. 2005 yılında enflasyondaki düşüşün geçtiğimiz 4 yıla kıyasla yavaşlamakla birlikte devam ettiğini belirten Serdengeçti, 2005 yılsonu itibarıyla tüfe enflasyonunun yüzde 7,72'ye gerileyerek, 2005 için belirlenen yüzde 8 oranındaki hedefe oldukça yakın gerçekleştiğini söyledi.

Alt kalemlerde hizmet yoğun grupların ve alkollü içkiler, tütün grubunun fiyatlarındaki artışların, enflasyonun genel eğiliminin bir hayli üzerinde kaldığının gözlemlendiğine de dikkati çeken Serdengeçti, hizmet grubu fiyat artışlarındaki katılığın devam ettiğini de belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

''Türkiye'nin içinden geçtiği yapısal dönüşüm ve azalmakla birlikte yüksek enflasyon dönemine özgü fiyatlama alışkanlıkları nedeniyle, hizmet fiyat artışlarının enflasyona olumsuz katkısının 2006 yılında da devam edeceği öngörülmektedir.

2005 yılında enflasyonu olumsuz etkileyen bir diğer unsur, vergi ayarlamalarının da etkisi ile yüzde 28,33 gibi oldukça yüksek bir oranda artan tütün ürünleri fiyatlarıdır. Söz konusu artışlar, tüketici enflasyonuna yaklaşık 1,23 puan katkıda bulunmuştur. 2005 yılı enflasyonunun yüzde 16'sı tütün ürünlerinden kaynaklanmıştır.''