"enflasyon Ve Faiz Beklentilerini Merkez Bankası Yarattı"

- Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, enflasyon beklentilerini Merkez Bankası'nın yarattığına dikkat çekerek, "Ancak kendi dinamiklerimiz açısında indirim noktasına

- Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, enflasyon beklentilerini Merkez Bankası'nın yarattığına dikkat çekerek, "Ancak kendi dinamiklerimiz açısında indirim noktasına gelmediğimizi Ocak ayı verileri gösterdi" dedi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Atabay, faiz indiriminin Şubat ayında değil, enflasyondaki gelişmeler neticesinde ikinci çeyrekte yapılmasının doğru olacağını vurguladı.

Ocak ayında özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Atabay, "Dolayısıyla, kendi dinamiklerimiz açısından indirim aşamasına gelmediğimizi gördük; yıllık enflasyonun yüzde 1'e yakın düşmesi acil toplantı için yeterli veri değil" dedi.

Reklam
Reklam

Atabay, önümüzde Mart ayında başlaması beklenen Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesi ve petrol fiyatlarındaki gelişmelere dikkat çekerek, "Merkez Bankası'nın faiz indirim yeri var ama bu ikinci çeyreğin başında değerlendirmeli. Şubat ayında 0.25 ya da 0.50 puanlık bir düşüş bekliyorum. Faiz yönündeki sert açıklamalar da, Merkez Bankası üzerinde ki baskıyı artıracaktır" diye konuştu.

BAŞÇI BEKLENTİ OLUŞTURDU
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta "Yıllık enflasyondaki düşüş 1 puanı aşarsa, 24 Şubat'ı beklemez, 4 Şubat'ta toplanır karar veririz" demişti. Başçı'nın bu sözleri piyasalarda 0.50-0.75 puan dolayında beklentisine neden olmuş ve dövizde tırmanış hız kazanmıştı.

Tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 1.1 arttı ve yıllık enflasyon, yıl sonundaki yüzde 8.17'den yüzde 7.24 düzeyine geriledi. Enflasyonun Ocak ayı sonunda yıllık bazda 1.0 puan düşmesi için, Ocak enflasyonunun yüzde 0.98 ve altında gelmesi yetiyordu.

Ancak, yüzde 1.1 gelen enflasyon yıllık enflasyonu ancak 0.93 puan düşürebildi. Enflasyon geçen yıl Ocak ayında yüzde 1.98 düzeyindeydi. Bu gelişme üzerine, Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, faiz toplantısının 24 Şubat'taki olağaz zamanında yapılacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

DOLAR - EURO
Sabah saatlerinde enflasyon rakamlarında ki beklentilerle dolar 2.4403 seviyesine kadar yükseldi ve enflasyon açıklandıktan sonra 2.42 liradüzeylerine geriledi. Merkez'den gelen "olağanüstü toplantı yok" açıklamasının ardından 2.41 liranın da altına çekilen dolar 2.42 dolayında hareket etmeye başladı. Sabah saatlerinde 2.7681 liraya kadar yükselen Avrupa para birimi euro, dolara paralel olarak 2.73 seviyelerine çekildi ve 2.7400-2.7461 lira aralığında hareket ediyor.

BORSA
Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul Endeksi de, enflasyon verilerinin ve Merkez Bankası açıklamalarının ardından ilk seansta yüzde 0.72 düşüşle 89 bin 65 puana indi.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz