Enflasyonda aşağı yönlü hareket bekleniyor

Ankara - Önümüzdeki aydan itibaren enflasyonda aşağı yönlü hareketin tekrar başlayacağının öngörüldüğü bildirildi.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun 23 Mart'ta yapılan toplantısına ilişkin değerlendirme özetini açıkladı. Değerlendirmeye göre, Şubat ayında enflasyonda sınırlı bir yükseliş gerçekleştiği, bu durumun öngörülen bir gelişme olduğu için, Şubat ayı enflasyon rakamları para politikasının orta vadeli perspektifine yönelik belirgin bir duruş değişikliği oluşturmadığı belirtildi.

Şubat ayında gıda fiyatlarında gözlenen artışın, enflasyonu olumsuz etkileyen temel unsur olduğu bildirilen değerlendirmede, "Beklentilerin oldukça üzerinde artan söz konusu kalem fiyatlarında, olumsuz hava koşulları sonucu yüksek oranda artış gösteren yaş sebze fiyatları belirleyici olmuştur. Yılın ilk iki ayında yüzde 0,97
oranında artan tüketici fiyatlarının yaklaşık 0,58 puanı yaş sebze fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Bu gelişmenin geçici olduğu ve gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinin Mart ayında azalacağı tahmin edilmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Şubat ayında mevsimsel etkilere de bağlı olarak giyim fiyatlarındaki gerileme devam ettiği ifade edilirken, tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe Katma Değer Vergisi oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi ile giyim fiyatlarının Mart ayı tüketici fiyatları üzerinde olumlu etki yapması beklendiği vurgulandı.