Enflasyonda hedef şaştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, "vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları" gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellediklerini açıkladı.

Yılmaz, bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6,7 ile 7,9 arasında gerçekleşeceği ve belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunduklarını bildirdi.Durmuş Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası tarafından hazırlanan, yılın dördüncü "Enflasyon Raporu"nu açıkladı. Kısa vadeli enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, enflasyonun ana eğiliminin Merkez Bankasının öngörüleri doğrultusunda aşağı doğru eğilim sergilemesine rağmen, önümüzdeki aylarda, temelde enerji ve gıda ürünleri ile para politikasının kontrolü dışında kalan kalemlerin fiyat gelişmelerinin etkisiyle, enflasyondaki düşüşün geçici olarak duraklayacağının tahmin edildiğini söyledi. Bu doğrultuda kısa vadeli enflasyon tahminlerinin bir önceki rapora göre yukarı yönlü güncellendiğini vurgulayan Yılmaz, kısa vadeli tahminleri yukarı çeken gelişmeleri şöyle özetledi: "Temmuz enflasyon raporumuzda, petrol fiyatları varil başına 65 dolar olarak varsayılmıştı. Ancak geçen bu 3 ay içinde, petrol fiyatları varil başına ortalama 75 dolar civarında gerçekleşmiş, önümüzdeki dönem petrol fiyatlarına ilişkin varsayımımız da 70 dolara yükseltilmiştir. Ayrıca bir önceki rapordan farklı olarak yılın son çeyreğinde elektrik fiyatlarında yüksek oranlı bir artış öngörülmüştür. Enerji fiyatlarına ilişkin bu gelişmeler 2007 yılına ilişkin enflasyon tahminlerimizi yaklaşık 0,8 puan yukarı çekmiştir. Bir önceki raporda 2006 yılından beri süre gelen hızla artışlar sonrasında oluşan gıda fiyatlarındaki artışların zaman içinde yavaşlayacağı varsayımında bulunmuştuk. Ancak geçen süre zarfında gıda fiyatları bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek artış sergilemeye devam etmiştir. Bu gelişme de kısa vadeli enflasyon tahminlerimizi bir miktar daha yukarı yönlü güncellenmesine neden olmuştur."

Reklam
Reklam

YIL SONU ARALIĞI YÜZDE 6,7 İLE YÜZDE 7,9
Sonuç olarak enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, "vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları" gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelemiş bulunduklarını anlatan Yılmaz, "Bu çerçevede enflasyonun yılın sonunda yüzde 70 olasılıkla 6,7 ile yüzde 7,9 arasında (orta noktası 7,3) gerçekleşerek, belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunmaktayız" dedi.
Başkan Yılmaz, ancak yıl sonunda gıda ve enerji dışı enflasyonun, orta vadede 'hedefe yakın' gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

IMF'YE SAPMANIN NEDENLERİ AÇIKLANACAK

Böylece yalnızca yüzde 4'lük enflasyon hedefi değil, artı-eksi 2 bandı çerçevesinde yüzde 6'lık üst sınır da aşılacak. Bu nedenle IMF'ye mektup yazılarak, sapmanın nedenleri açıklanacak.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Fiyat gelişmelerini değerlendiren Yılmaz, gıda fiyatlarının gerek kuraklığın etkisiyle gerekse küresel konjonktürden kaynaklanan nedenlerle yüksek artışlar sergilemeye devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

GIDADIN ENFLASYONA ETKİSİ 3 PUANIN ÜZERİNDE
"Bu gelişme, 2007 yılında enflasyondaki düşüş sürecini yavaşlatan temel unsur olmuştur. 2007 yılının üçüncü çeyreğinin sonu itibarıyla gıda alt grubunun yıllık enflasyona katkısı 3 puanın üzerindedir. İçinde bulunduğumuz dönemde sadece işlenmemiş gıda değil aynı zamanda işlenmiş gıda fiyatları da arz yönlü şoklardan etkilenmektedir. Bu nedenle, enflasyonun ana eğilimine ilişkin daha net bir fikir vermesi bakımından gıda ürünleri dışında kalan tüketici fiyatlarının seyrinin dikkatle izlenmesi gerekmektedir."

Politika faizlerinde Eylül ve Ekim ayında indirim yaptıklarını anımsatan Yılmaz, "Politika faizlerindeki indirim sürecinin piyasa beklentilerinden erken başlaması enflasyon görünümüne ilişkin olumlu algılanmış ve enflasyon beklentileri ile enflasyon belirsizliğini azaltarak piyasada oluşan orta ve uzun vadeli faizleri de aşağı çekmiştir" dedi.

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DURACAK

Enflasyonun ana eğiliminin Merkez Bankası'nın öngörüleri doğrultusunda aşağı yönlü olmasına rağmen, enflasyon düşüşündü duruş göründüğünü açıklayan Yılmaz, şunları söyledi:
"Önümüzdeki dönemde gıda ürünleri gibi para politikasının kontrolü dışında kalan kalemlerdeki fiyat gelişmelerinin etkisiyle, enflasyondaki düşüşün geçici olarak duraksayacağı tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda kısa vadeli enflasyon tahminlerimiz bir önceki Rapor'a göre yukarı yönlü güncellenmiştir." ENERJİNİN ENFLASYON FATURASI 0,8 PUAN
Kısa vadeli tahminlerin yukarı çekilmesinde, varil başına 65 dolar olarak varsayılan petrol fiyatlarının 75 dolara çıkmasının etkili olduğunu belirten Yılmaz, bu nedenle öngörüyü 70 dolara çıkardıklarını söyledi. Bir önceki enflasyon raporunda yılın son çeyreğinde elektrik fiyatlarında yüksek oranlı bir artış öngörüldüğünü belirten Yılmaz, "Enerji fiyatlarına ilişkin bu gelişmeler 2007 yıl sonu enflasyon tahminlerimizi yaklaşık 0,8 puan yukarı çekmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

VERGİ ARTIŞI DA HESABA KATILDI
Gıda fiyatlarında yavaşlama olacağı varsayımlarının da gerçekleşmediğini ifade eden Yılmaz, bunun da öngörülerini yükselttiğini kaydetti. Yılmaz, "Bu güncellemelere ek olarak, 2008 yılının ilk çeyreğinde bütçe düzenlemeleri çerçevesinde tütün ve akaryakıt gibi kalemlerde vergi artışları ve/veya fiyat ayarlamaları gerçekleşebileceği ve bu düzenlemelerin, takip eden bir yıl boyunca (2008 yılı başından 2009 yılı başına kadar) enflasyonu bir miktar artıracağı varsayılmıştır" dedi.
Çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, vergi ayarlamaları ile enerji, gıda, ve yönetilen/yönlendirilen fiyat artışları gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellediklerini bildiren Yılmaz, yeni tahmini şöyle açıkladı:
"Enflasyonun yıl sonunda, yüzde 70 olasılıkla, yüzde 6,7 ile 7,9 arasında (orta noktası 7,3) gerçekleşerek, belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunmaktayız. Ancak, yıl sonunda gıda ve enerji dışı enflasyonun orta vadeli hedefe yakın gerçekleşeceğini vurgulamak isterim."

Reklam
Reklam