Merkez Bankası, Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin gerilemesinde Rusya ile domates krizi başta olmak üzere gıda ihracatında yaşanan sorunun etkili olduğunu bildirdi. Buna karşın 1 Temmuz’dan itibaren yapılan elektrik zammının enflasyonu 0,5 puan artıracağını açıklayan Merkez Bankası, yıllık enflasyonunun önümüzdeki aylarda yüksek seyrini koruyacağı, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine gireceği öngörüsünde bulundu.
Merkez Bankası, Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Haziran ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,36 oranında azaldığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10,61'e gerilediği anımsatılan açıklamada, “İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki hızlı artışların devam etmesine rağmen, işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen düzeltme bu gelişmede belirleyici olmuştur. Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyonun 6,80 puanlık kısmı gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlara paralel olarak yemek hizmetleri ile ulaştırma hizmetleri fiyatlarının yıllık artış oranı da yükselmeye devam etmiş, diğer hizmet fiyatları ise olumsuz bir görünüm sergilememiştir. Yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisinin katkısıyla yüksek seyrini koruyacağı, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir” denildi.
ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYONU 0,5 PUAN YÜKSELTECEK
Enerji fiyatlarının, akaryakıt fiyatlarındaki artışların etkisiyle Haziran ayında yüzde 1,75 oranında yükseldiği belirtilen açıklamada, “Böylece enerji fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 19,80 oranına ulaşmıştır. Enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları Temmuz ayında da devam edecektir. Otomatik fiyatlandırmaya geçilmesi ile birlikte Temmuz ayının başından itibaren elektrikte geçerli olan yeni fiyat tarifelerinin TÜFE üzerindeki doğrudan etkisinin yaklaşık 0,5 puan olacağı tahmin edilmektedir” denildi.
RUSYA İLE DOMATES KRİZİ ENFLASYONU DÜŞÜRDÜ
Haziran ayında işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının yüzde 9,99 oranında azaldığı ve bu gelişmeyle birlikte grup fiyat artışının yıllık bazda yüzde 1,60 seviyesine gerilediği kaydedilen açıklamada, “Mevsimsel ortalamaların üzerindeki bu gerilemede, özellikle ihracat imkanlarındaki daralmanın da etkisi ile fiyatları yüzde 21,69 oranında gerileyen taze meyve-sebze ürünleri etkili olmuştur. Domates fiyatlarında gerçekleşen yaklaşık yüzde 50 oranındaki azalış söz konusu gerilemede belirleyici olmuştur” değ3erlendirmesinde bulunuldu.
Haziran ayında üretici fiyatları yüzde 0,32 oranında artarken yıllık ÜFE enflasyonunun yüzde 17,03’e yükseldiği anımsatılan açıklamada, üretici fiyatlarında Haziran ayında görülen artışın 0,85 puanı sanayi ürünleri fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanırken, tarım ürünleri fiyatlarının 0,53 puan düşürücü yönde katkı sağladığı belirtildi. Haziran ayında imalat sanayi fiyatlarının yüzde 1,43 oranında arttığı kaydedilen açıklamada, “Petrol ürünleri fiyatlarında görülen yüzde 5,25’lik etki arındırıldıktan sonra imalat sanayi fiyatlarındaki artışın yüzde 0,79’a gerilediği görülmektedir. Ana metal sanayi fiyatlarında Ocak ayından bu yana görülen yüksek oranlı artış eğilimi Haziran ayında yavaşlayarak devam etmiş ve sektör fiyatları geçen aya göre yüzde 4,99 oranında artmıştır. Gıda ürünleri, motorlu kara taşıtı ve mobilya sektörlerinde ise fiyatların Mayıs ayına göre gerilediği görülmektedir” denildi.
ANA METAL SANAYİDE FİYAT ARTIŞI DİKKAT ÇEKİYOR
Üretici fiyat endeksi MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, Haziran ayında dayanıksız tüketim malları fiyatlarında önemli bir değişim gözlenmezken, dayanıklı tüketim malları fiyatlarında düşüş, diğer kalemlerin fiyatlarında ise artış görüldüğü anlatılan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu: “Ara malları fiyatlarında süregelen artışta ana metal sanayi fiyatlarındaki yükseliş belirleyici olmaya devam ederken, bu kalemde Ocak-Haziran ayları arasında gözlenen yüzde 16,76 oranındaki artışın 10,44 puanının ana metal sanayi fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığı belirtilmelidir. Diğer taraftan, mobilya ve kahverengi eşya fiyatlarındaki düşüşler dayanıklı tüketim malları fiyatlarını aşağı çekerken, beyaz eşya fiyatlarındaki artışın bu düşüşü sınırladığı görülmektedir.”