"Enflasyonu Ramazan etkiledi"

Merkez Bankası, gıdada fiyat artışı kaynaklı enflasyonda kuraklığa ek olarak Ramazan ayının da etkisini gösterdiğini kaydetti.

Ramazan etkisinin özellikle ekmek, süt ürünleri ile yağlarda görüldüğünü belirten Merkez Bankası, buna karşın, enflasyonda düşüş eğiliminin sürdüğünü bildirdi.

Merkez Bankası, eylül ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış hızında süregelen belirgin yavaşlama eğilimi ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki gerilemenin güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin devam ettiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, “Bu çerçevede, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin olumlu bir seyir izlediği gözlenmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen önümüzdeki dönemde enflasyonun eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir” denildi.

Reklam
Reklam

-DÜŞÜŞ GÜÇLENEREK SÜRÜYOR-
Yıllık tüketici enflasyonunun Ağustos ayındaki geçici yükselişin ardından Eylül ayında tekrar gerileme eğilimine girdiği vurgulanan açıklamada, çekirdek enflasyonun yıllık artış hızındaki yavaşlamanın güçlenerek sürdüğü kaydedildi. Hizmet grubu fiyatlarının yıllık artışındaki belirgin yavaşlamanın Eylül ayında da sürdüğü ifade edilen açıklamada, özellikle kira ve lokanta oteller alt gruplarının yıllık artışındaki gerileme öne çıkmakla birlikte yavaşlama eğiliminin hizmet fiyatlarının geneline yayıldığı anlatıldı.

Ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonundaki gerilemenin yıl başından bu yana 5 puana ulaştığı bildirilen açıklamada, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yıllık enflasyonun 2003 bazlı endeksteki en düşük seviyelere gerilediği belirtildi.

-ENERJİ FİYATLARI-

Enerji grubu fiyat artışlarının, petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle, Eylül ayında geçen aylara kıyasla daha yüksek gerçekleşerek yüzde 0,58 oranında arttığına işaret edilen açıklamada, “Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki petrol fiyatı düşüşlerinin oluşturduğu baz etkisi nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon yükselmiştir” denildi.

Reklam
Reklam

Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal fiyatları yıllık artış hızında Mart ayından bu yana süregelen yavaşlama eğiliminin, işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen Eylül ayında da devam ettiği ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 5,19 oranına gerilediğine değinilen açıklamada, şu saptamada bulunuldu:

-PARASAL SIKILAŞTIRMA KENDİNİ GÖSTERDİ-
“Bu gelişmede, giyim-ayakkabı ve dayanıklı mal grubundaki fiyat gelişmelerinin olumlu etkisi gözlenmiştir. Parasal sıkılaştırmanın dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatları üzerindeki gecikmeli etkisi güçlü bir şekilde kendini göstermektedir. Söz konusu grup fiyatları Eylül ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1.13 oranında azalırken, son altı aylık dönemdeki toplam azalış yaklaşık 3 puana ulaşmıştır. Eylül ayında otomobil dışında kalan dayanıklı tüketim malları alt gruplarında fiyatlar gerilerken, özellikle mobilya fiyatlarındaki yüksek oranlı azalış (yüzde -5.74) dikkat çekmektedir. Eylül ayındaki bu olumlu seyirle birlikte dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatlarında yılık enflasyon eksi yüzde 4 oranına gerilemiştir.”

Reklam
Reklam

İşlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarındaki dalgalı seyrin devam ettiği ifade edilen açıklamada, bu grupta Eylül ayı enflasyonunun yüzde 2.62 olarak gerçekleştiği anımsatılarak, şu değerlendirmede bulunuldu:

-HEM KURAKLIK HEM RAMAZAN-
“Ağustos ayında taze meyve ve sebze ürünleri fiyatlarındaki yüksek artışların oluşturduğu baz etkisi Eylül ayındaki fiyat artışlarını sınırlamıştır. Öte yandan, diğer işlenmemiş gıda ürünlerinde (et, süt, yumurta, bakliyat vb.) yüksek oranlı fiyat artışları görülmüştür. İşlenmiş gıda ürünleri fiyatları Eylül ayında yüzde 1,99 oranında artmıştır. Bu artış 2003 temel yıllı endeksteki en yüksek aylık artıştır.

Söz konusu artışta önceki raporlarımızda sıkça vurguladığımız mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kuraklık etkisinin yanı sıra Ramazan ayının etkisi de hissedilmiştir. Bu grupta özellikle ekmek ve tahıl ürünleri, süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar ile alkolsüz içecekler kalemlerindeki yüksek fiyat artışları dikkat çekmektedir.”

Reklam
Reklam

Eylül ayında özel kapsamlı göstergelerin büyük kısmında yıllık artış hızının yavaşladığı belirtilen açıklamada, yıllık yüzde 6,14 olan çekirdek enflasyonun mevsimsellikten arındırılmış aylık artışlarının enflasyonun temel eğilimindeki düşüşün sürdüğüne işaret ettiği vurgulandı.

ANKA