Engelli Annesi ‘evde Bakım Ücreti’ İstiyor

Mersin'de 3 çocuk annesi bir kadın, 7 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli çocuğu için 'evde...

Mersin'de 3 çocuk annesi bir kadın, 7 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli çocuğu için 'evde bakım ücreti' verilmediğini ileri sürerek, yardım istedi. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ünal Öncül ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küçük çocukla ilgili farklı birkaç rapor olduğundan dolayı çelişkili bulduklarını, bu yüzden anneyi bir hakem hastanesine yönlendirdiklerini belirterek, "Sanırım rapor almamış. O rapor gelmediğinden dolayı işlemler bekletiliyor. Rapor bize ulaştığında işlemleri yapacağız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sağlık Mahallesi'nde 3 çocuğu ile birlikte yaşayan Funda Demir’in (41), 2006 yılında oksijen yetersizliği nedeniyle zihinsel ve bedensel engelli olarak dünyaya gelen ve şu anda 7 yaşında olan oğlu Ayberk'i hayatta tutabilmek için verdiği mücadele, görenlerin içini acıtıyor. Kocası Murat Demir, sokaklarda oyuncak satarak evin geçimini sağlarken, kendisi ise, yatalak olduğu için 24 saat bakıma muhtaç olan oğlunun başından bir an olsun ayrılamıyor. Çocuğunu şırınga ile mama içirerek besleyen, altını bezleyen ve tüm ihtiyaçlarını elinden geldiği kadar karşılamaya çalışan acılı anne, 'evde bakım ücreti' alabilmek için verdiği mücadelenin sonuçsuz kaldığını ileri sürdü.

Çocuğunun 2006 yılından bu yana özürlü olduğunun raporlarla mevcut olduğunu belirten Funda Demir, son olarak 2012 yılında Mersin Devlet Hastanesi'nden aldığı raporda da 'yüzde 91 özürlü' olduğunun belirtildiğini ifade ederek, "Bu raporda oğlumun ağır özürlü olduğu, beyninde epilepsi olduğu, beyin damarlarının tıkalı olduğu ve ömür boyu yürüyemeyeceği belirtiliyor. Bu rapora istinaden bakım ücretine müracaat ettim. Ancak önüme çeşitli engeller koydular. 12 doktorun imzası bulunan bu raporu hiçe sayarak çocuğuma bakım ücreti bağlamadılar" iddiasında bulundu.

Reklam
Reklam

Seyhan Kaymakamlığı'nda memur olarak çalışırken, engelli oğlu Ayberk'e bakabilmek için istifa ettiğini kaydeden Funda Demir, "Şu anda çocuğum ağır özürlü, şırınga ile besleniyor. Zihinsel özürlü ne yaptığını bilmiyor. Onu bırakıp bir yere gidemiyorum. Oğlumun bu durumu nedeniyle memuriyetten ayrıldım. Çünkü ona bakacak kimseyi bulamadım. Kimse üstlenmedi böyle bir çocuğa bakmayı. Ben de mecburen istifa ettim ve çocuğuma bakıyorum. Çocuğumun bakıma ihtiyacı var. Eğer bakıma ihtiyacı yoksa neden sağlık kurulu raporu veriyorlar? Ben buradan yetkililere sesleniyorum; bu raporlar bir işe yaramıyorsa neden veriliyor? Ben bir anneyim ve acı çekiyorum. Çocuğum altını bezliyorum, mamasını ben yediriyorum. Çok zorluklar yaşıyorum. Gecemi gündüz, gündüzümü gece yapıyorum. Çoğu geceler sabaha kadar epilepsi krizi nedeniyle uyumuyoruz" diye konuştu.

ÇOCUĞU KRİZE GİRİNCE GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Gazetecilere yaşadıklarını anlattığı sırada oğlu Ayberk'in yatağında yeniden epilepsi krizine girdiğini görünce gözyaşlarını tutamayan anne Demir, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bakın şu anda yine krizi geldi. Kusuyor gördüğünüz gibi. 24 saat bu çocuğun başında beklemek gerekiyor. Epilepsi krizi nedeniyle kasılmalar başlıyor ve gözleri kapanıyor. Dün çocuğumu hastaneye götürdüm, gözleri görmediği için. Doktoru bana, 'bundan sonra seni hiç görmeyecek, artık gözüne inmeler başlıyor, seni son görmeleri' dedi. Yani annesini artık göremeyecek, beni sesimle tanıyacak. Artık söyleyecek bir şey bulamıyorum. Ben çocuğuma bir şey yapsam, dövsem, atsam bu çocuğu elimden alırlar. O zaman devlet bu çocuğa sahip çıksın ve bakım ücretini bağlasın. Benim yaşadığımı kimse bilmiyor. Gün geliyor ben bu çocuğumun ilacını alamıyorum, bezini alamıyorum."

Çocuğunun gözlerinin önünde her geçen gün ölüme daha çok yaklaştığını söyleyen acılı anne, ilgililerden yardım beklediğini sözlerine ekledi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ünal Öncül ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küçük çocukla ilgili farklı birkaç rapor olduğundan dolayı çelişkili bulduklarını, bu yüzden anneyi bir hakem hastanesine yönlendirdiklerini belirterek, "Sanırım rapor almamış. O rapor gelmediğinden dolayı işlemler bekletiliyor. Rapor bize ulaştığında işlemleri yapacağız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: