Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme ‘dur’ dedi

Adana’da bir çiftçinin kredi borcundan dolayı, vekâlet ettiği engelli kardeşinin maaşına konulan ‘haciz’ yargıdan döndü....

Adana’da bir çiftçinin kredi borcundan dolayı, vekâlet ettiği engelli kardeşinin maaşına konulan ‘haciz’ yargıdan döndü. Engellinin el konulan toplam 2 bin 561 lira maaşı mahkeme kararı ile iade edildi.
Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı Demirtaş Köyü’nde çiftçilik yapan Nuri Sümer, Ziraat Bankası Şubesi’nde 2000 yılında 8 bin 750 lira kredi çekti. Sümer, maddi sorunlar nedeniyle borcunu ödeyemeyince banka yasal işlem başlattı. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün bakıma muhtaç bedensel engelli kardeşi Hilal Sümer için borçlu Nuri Sümer’e ödediği aylık 521 lira maaşı haciz edildi. Sümer, avukatı Çağrı Köseli aracılığı ile Yumurtalık Sulh Hukuk Mahkemesi’nde Ziraat Bankası’na karşı ‘itiraz’ davası açtı.
Mahkemede evinde yardıma muhtaç engelli kardeşine baktığını hatırlatan Nuri Sümer, devletin kendisine asgari ücret oranında 'özürlü bakım aylığı' bağladığını ifade etti. Avukat Çağrı Köseli de savunmasında Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’na göre korumaya ve yardıma muhtaç aile ve kişilere yapılan ödemelerin, sağlanacak yardımların devir, temlik ve haciz edilemeyeceğini kaydetti. Ailesi ekonomik yoksulluk içinde bulunan bakıma muhtaç özürlülere devletin evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verdiğini dile getiren Köseli, "Söz konusu ödeme Adana Sosyal Hizmetler Müdürüğü’nce söz konusu ödeme özürlü için harcanması ve engellinin daha iyi şartlarda hayatını idame ettirmesi için yapılmakta. Yapılan haciz işlemi işlem nedeniyle engelli Hilal mağdur olmuştur. Yargıtay’ın kararı onaması ile hak yerini bulmuştur." dedi.
Yargılama sonunda Yumurtalık Sulh Hukuk Mahkemesi, Nuri Sümer, haklı bularak, kardeşi adına Ziraat Bankası’ndan çektiği 2 bin 561 liranın iadesine karar verdi. Yargıtay bu kararı onadı. Engelli 35 yaşındaki engelli kardeşi Hilal’in bakıma muhtaç olduğunu belirten Sümer, kendisinin kardeşinin tüm temel ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı. Sümer, "Eğer ben kardeşime bakmasam, oturduğu sandalyede acından ölür. Tuvalet gereksinimi dahil tüm ihtiyaçlarına ben yardımcı oluyorum. Bundan dolayı devlet bana bakım ücreti veriyor. Krediyi çektim, ancak işlerim yolunda gidemeyince ödeyemedim. Banka, engelli kardeşim için verilen parayı haciz etti. Tek gelirim buydu. Zor durumda kaldım. Ancak mahkeme haklılığımızı tescilledi." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz