Engelli çocuklara mevzuat engeli

İzmir’de kolları olmayan Havvanur Demir, Bakan Dinçer'in talimatına rağmen mevzuat gereği evinin yanındaki okula gidemiyor.

İzmir’de doğuştan iki kolu olmayan 15 yaşındaki Havvanur Demir’in, evlerine çok yakın olan, yürüyerek gidip- gelebileceği Anadolu Lisesi’ne engelli öğrenci kontenjanı verilerek okumasının sağlanması için annesi Emine Demir’in çağrı yaptığı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, hemen harekete geçti. Dinçer, talimat verip başarılı öğrencinin durumunu inceletti, Havvanur’dan yerleştirme sürecinin tamamlanmasını beklemesi istendi. Mevzuatın Havvanur’a ayrıcalık tanımadığını belirten yetkililer, "Havvanur’dan Bakanımıza da mektup geldi. Bakan Bey, yazacağı cevapta durumu Havvanur ve ailesine iletecek" dedi.

Reklam
Reklam

Eli gibi kullandığı ayaklarıyla yazabilen, bilgisayar kullanabilen hatta örgü örebilen Havvanur Demir, bu yıl Kars Halil Atilla İlköğretim Okulu’nu bitirdi. Sınıflarını takdirname ile geçen, bu yıl 86 not ortalamasıyla mezun olan Havvanur, 407 puanla Anadolu liseleri tercihlerini yaptı. Ancak, puanı yürüyerek gidip gelebileceği Suphi Koyuncuoglu Anadolu Lisesi’ne yetmedi, yedeklerde kaldı. Havvanur 4’üncü tercihi Altındağ’daki Çimentaş Anadolu Lisesi’ni kazanırken, bu yıl kızkardeşi Sevdenur’la aynı okulda okumayacak olması anne Emine Demir’i kaygılandırdı. Anne Demir, ilköğretim boyunca Havvanur’un yanında her an yardımına koşabileceği kardeşi Sevdenur’un bulunduğunu, lisede bu şansının olmayacağını belirterek, şöyle dedi:

"Havvanur kazandığı okula servisle gidip gelmek zorunda. Onu tam gün eğitimle, yalnız başına servisle yolculukta, yemek, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılaması gerekeceği durumlarda sorunlar bekliyor. Hiç kimsenin hakkını yemeden, kızım gibi engelli çocukların evlerine yakın okullarda öğrenimlerini sürdürebilmeleri için engelli kontenjanı verilmesi sorunu çözecektir. Böylelikle kızım da onun gibi öğrenciler de mağdur olmayacak."

Reklam
Reklam

Anne Demir, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e çağrıda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı Basın Müşavirliği yetkilileri, Havvanur ile ilgili haberleri okuduktan sonra Bakan Dinçer’in hemen engelli genç kızın durumunun incelenmesi için talimat verdiğini söyledi. Kızlarla engelli öğrencilerin eğitim görmeleri konusunda düzenlenen kampanyaları hatırlatıp, Bakan Dinçer’in de bu konuda çok duyarlı olduğunu belirten yetkililer, şu açıklamayı yaptı:

"Havvanur, Anadolu liseleri yerleştirme sürecinin tamamlamasını beklemek zorunda. Çünkü okumak istediği okulun yedek listesinde ve mevzuat başka bir uygulamaya izin vermiyor. 6 Ağustos’tan sonra başlayacak ve 4. kez tekrarlanacak yedek liste döneminin tamamlanması gerekir. Bu süreci takip etmesini tavsiye ettik. Bu süreçte mağduriyet yaşamaması için kazandığı Çimentaş Anadolu Lisesi’nde yapılabilecek her şey yapılacak, servis ücreti karşılanacak. Arzu ederse evine yakın, sınavla öğrenci almayan bir genel liseye kaydı yapılacak. Biz işin takipçisi olacağız. Şu anda mevcut mevzuat uygulanmak zorunda, bunun dışında bir şey yapılamıyor. Havvanur, Bakanımıza mektup yazmış. Bakan Bey de çocuğumuza bir mektup yazacak, bundan sonraki eğitim öğretim hayatında kendisine destek olacağını, durumunun farkında olduğunu iletecek."

Reklam
Reklam

"BENİ OKULUMDAN AYIRMAYIN" Uuşak Atatürk İlköğretim Okulu 7’nci sınıf öğrencisi olan ve yüzde 80 oranında bedensel engeli bulunan Murat Kaya’nın, yaş sınırı nedeniyle okuluyla ilişiği kesildi. İşçi emeklisi baba ve ev hanımı anne, okulun kararı karşısında şok oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, yönetmelik uyarınca ilişik kesildiğini, öğrencinin dışarıdan ilköğretimi bitirebileceğini belirtirken, Eğitim-Sen Uşak Şube Müdürü Deniz Ertunç, kanun ve yönetmeliklerde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Uşak merkezdeki Atatürk Mahallesi'nde oturan Kaya ailesi, 16 yaşındaki bedensel engelli oğulları Murat Kaya’nın öğrenim hayatı sona erince şok yaşadı. Doğuştan bedensel engeli olması nedeniyle 9 yaşında ilköğretime başlayan ve Atatürk İlköğretim Okulu’nda bu yıl 6’ncı sınıfı bitirerek, 7’ye geçen Murat Kaya, yaş engeline takıldı. Son karnesinde öğretmeni tarafından "Hayatında gülücüklerin hiç eksik olmasın. Gülen yüzün hiç solmasın" notu yazılı olan bedensel engelli öğrenci Murat, okulların açılmasını heyecanla beklerken, ilişiğinin kesildiğini öğrenince üzüntüye boğuldu.

Reklam
Reklam

Okuldan, okur-yazarlık durumunu gösteren öğrenim belgesiyle ilişiği kesilen Murat Kaya, "Doğuştan bedensel engelliyim. Gördüğüm tedaviler nedeniyle 9 yaşında ilkokula başlayabildim. Karnemdeki notlarımın çok iyi olmasına rağmen annemi okula çağırarak beni okuldan çıkardıklarını söylemişler. Çok üzüldüm. Ben okumak ve topluma faydalı bir insan olmak istiyorum. Beni okulumdan ayırmayın, yetkililerden yardım bekliyorum. Annem ve babam hasta. Okumak istiyorum. Yıllardır müracaat etmemize rağmen bana akülü araba vermediler. Önce okulumu sonra da akülü arabamı istiyorum" dedi.

BABA DİYALİZ HASTASI İşçi emeklisi baba, 59 yaşındaki Süleyman Kaya, 7 yıldan bu yana böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini söyledi. Kalp hastası olan eşinin de geçen yıl ameliyat olduğunu kaydeden Kaya, "Doğuştan bedensel engelli oğlumuz var. 7 yıldır hasta halimizle sırtımızda taşıyıp okuluna götürdük. 9 yaşında ilkokula başlayan oğlumuz bu yıl 7. sınıfa geçti ancak yaşı 16 olduğundan okuldan öğrenim belgesi verilerek çıkarıldı. Okuldan verilen belge bütün hayallerimizi yıktı. Biz oğlumuzun eğitimine devam etmesini istiyoruz. Bu konuda Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüzden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

GÖZÜ YAŞLI KALP HASTASI ANNE
Okuma- yazma bilmeyen gözü yaşlı anne 54 yaşındaki Pakize Kaya da, şunları anlattı:

"Oğlumu zor şartlarda bu duruma getirdik. Doğuştan bedensel engelli doğdu ve halen fizik tedavileri devam ediyor. Ben kalp ameliyatı geçirdim. Buna rağmen üşenmeden bıkmadan oğlumu yıllardır okula götürüyorum. Beni geçen gün çağırdılar gittim. Okul müdürü, yardımcısı, bir hizmetlinin önünde ’Oğlunuz yaşından dolayı okuldan çıkarılacak. Birazdan belgesini vereceğiz’ dediler. ’Ben oğlumun okumasını istiyorum. En azından ilkokulu bitirsin’ dememe rağmen bana bir kağıt imzalatmak istediler. Ben okuma yazmamın olmadığını ve imza atmayı bilmediğimi söyledim. ’Sen karala bir şey olmaz’ dediler. Bana imzalattıkları kağıt meğerse oğlumun okuldan çıkış belgesiymiş. Ben oğlumun okumasını istiyorum. Eşim ve ben yaşlandık. Bize bir şey olursa oğlumuzun hali ne olur? Yetkililerin oğlumun öğrenimi konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz."

YÖNETMELİK GEREĞİ Uşak Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün ise ilköğretimde yönetmelik gereği 16 yaşına gelen öğrencilerin okuldan ilişiğinin kesildiğini söyledi. Düzgün, "Öğrencinin sakat veya başka bir şeyinin olması bir şeyi değiştirmez. Okuldan ilişiği kesilen öğrenciler Açık Öğretim’den yani dışarıdan ilköğretim okulunu bitirebilir" dedi.

Reklam
Reklam

Eğitim-Sen Uşak Şube Başkanı deniz Ertunç ise engellilerin örgün eğitim dışına itilmemesi gerektiğini belirtti. Ertunç, "Bu uygulamada yönetmelik ve kanuna aykırı bir durum yok, ancak bu durumdaki öğrencilere sahip çıkılması gerekir. Engelli öğrencilerimiz için kanun ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yani, yasa ile toplumsal hayatın örtüşmesi lazım" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz