Engelli gazilerin futbol sevgisi

İlki Ankara'da, engelli gazilerle kurulan Ampute Futbol takımlarının beşincisi Gaziantep'te oluşturulacak.

Türkiye Gaziler Vakfı Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Yeter, düzenlediği basın toplantısında, halen Ankara, Malatya, Konya ve Samsun'da bulunan Ampute Futbol takımlarının beşincisinin Gaziantep'te kurulma aşamasında olduğunu söyledi.

Engelli gazilerden kurulu Ampute Futbol takımlarının Ampute Futbol Ligi'ni oluşturma aşamasına geldiğine işaret eden Yeter, "Şu anda, Ampute Futbol A Milli Takımı dahi oluştu. Uluslararası turnuvalara katılarak bizler de 'yaşamaya varız' dedik. Gaziantep'te ise yeni oluşturmaya başladığımız Ampute Futbol Takımı'na girebilecek durumda eli ve ayağı olmayan engelli 25 gazimiz var. Bu gazilerimizden seçme yaparak bir takım oluşturacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Kurulacak Gaziantep Ampute Takımı'nın, diğer illerde bulunan takımlarla mücadele edeceğini belirten Yeter, şunları söyledi:

"Takımımız, kurulduktan sonra diğer illerdeki takımlarla hem Gaziantep'te, hem de deplasmanlarda mücadele edecek. Bunun yanı sıra milli takıma da futbolcu yetiştirmeye çalışacağız. Kuruluş aşamasındaki takımımız için ilk destek Almanya'daki gurbetçilerimizden geliyor. Bremen Galatasaraylı Taraftarlar Derneği takımımıza 25 koltuk değneği, krampon, forma ve diğer malzemelerden oluşan yardım paketi gönderecek."

-SPONSOR KURULUŞ ARANIYOR-
Bu malzemelerin kendileri için önemli ama yeterli olmadığını vurgulayan Yeter, sponsor kuruluş aradıklarını açıkladı.

"Bize saha, salon, yani kısacası bu takımımıza isim verecek bir sponsor kuruluş gerekiyor" diyen Mehmet Yeter, diğer illerde bunun örneğini gördüklerini; Ankara'da Keçiören Belediyesi Ampute Futbol Takımı, Konya'da Kartal Dağ Ampute Futbol Takımı'nın bu şekilde oluşturulduğunu söyledi.

Kurmaya çalıştıkları takımı tamamen gazilerden oluşturmak istediklerini ifade eden Yeter, bu gerekli sayıya ulaşılamaması halinde bedensel engelli gençleri takıma kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Yeter, toplantıda sırasında Bremen Galatasaraylılar Derneği Başkanı Hasan Küşneci ile internet bağlantısı kurarak malzemeler konusunu görüştü.

Küşneci, sorular üzerine, malzemelerin Ağustos 2007'de TIR ile Gaziantep'e gönderileceğini, bu konudaki hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

-AMPUTE FUTBOLU NEDİR?-
Ampute futbol, bir bacağı olmayan sporcuların kanedyen (koltuk değneği) kullanarak oynadıkları bir futbol türü.Dünyada yaygın bir şekilde oynanmakta olan Ampute futbolunda düzenli olarak Avrupa ve Dünya Şampiyonaları organize ediliyor.

Aynı zamanda paralimpik (Engelli Olimpiyat Oyunları) sporlarından bir tanesi olan Ampute futbol, uzunluğu 55-70, genişliği 30 ila 60 metre arasında halı saha, sentetik zemin ya da normal çim zeminlerde, 6 oyuncu, 1 kaleci sahada, 6 oyuncu, 1 kalece yedek, sınırsız oyuncu değiştirme hakkı ile oynanabiliyor.