Kütahya'nın Pazar İlçesi Orhanlar Köyü'nde yalnız yaşayan Osman Girgin, 1996 yılında rahatsızlandı. Epilepsi hastası olan Osman Girgin malülen emekli oldu, maaş bağlandı. Bakıma muhtaç olan Girgin'i, halasının oğlu Hasan Dumlupınar köydeki evinden alıp, Bayraklı İlçesi Osmangazi Mahallesi'nde, kızıyla birlikte oturan ablası Durdu Girgin'in (55) evine getirdi. Dumlupınar, bakımı günden güne güçleşen epilepsi hastası ve kısmi felçli Osman Girgin'i, 2008 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne götürüp, bir bakım evine yerleştirilmesi ve orada bakılması için dilekçe verdi. İddiaya göre kurum görevlileri Hasan Dumlupınar'a "Bakım evleri çok dolu. Siz alıp evde bakın, maaş bağlayacağız" dedi. Bunun üzerine Dumlupınar, Osman Girgin'i yeniden ablasının evine götürdü.
GELİR TESTİ YAPILDI, BAKIM PARASI KESİLDİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2008 yılında bakıma muhtaç kerdeşine baktığı için abla Durdu Girgin'e, 2022 Sayılı Kanuna göre bakım parası vermeye başladı. Dört ay öncesine kadar bakım parası olarak ayda 830 lira alan Durdu Girgin'e, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bayraklı Cahide Ahmet Dalyanoğlu Sosyal Hizmet Merkezi, gelir testi yaptı. Yapılan teste Bağ- Kur'dan emekli olduğu ve aldığı 1300 lira emekli maaşı belirlenen standartları aştığı gerekçesiyle, ödenen bakım parası kesildi. Ayrıca geriye dönük olarak da 18 bin 600 liranın iade edilmesi istendi.
Bunun üzerine Hasan Dumlupınar, bakım parası ödenmeyen engelli yakını Osman Girgin'i aracına bindirip, Bayraklı Cahide Ahmet Dalyanoğlu Sosyal Hizmet Merkezi'ne getirdi. Tekerlekli sandalyede oturan Osman Girgin'i merkezin içerisine bırakan Dumlupınar, telefonla polisi de arayıp tutanak tutmalarını istedi. Hasan Dumlupınar şunları söyledi:
"Kendisi bakıma muhtaç. Altına bez bağlanıyor. Kendini ifade etmesi bile güç. Dört ay önce bakım maaşı kesildi. Epilepsi hastalığı ile ilgili ilaçlarını eczaneden borç yazdırıp alıyorum. Eğer bir çare bulunmazsa buraya bırakıp gideceğim. Devlet terörist başına bakıyor ama, engelli bir vatandaşına bakamıyor. Bir de geriye dönük ödememiz için eve kağıt geldi. Bizim etimiz ne budumuz ne? Bu parayı nasıl öderiz? Artık bakacak durumumuz yok."
'DEVLET ALMAZSA, KÖYÜNE GÖTÜRÜP BIRAKACAĞIM'
Polisin gelmesinin ardından kurum yetkilileri ile tekrar görüşen Hasan Dumlupınar'a, 15 gün içerisinde bir kuruma yerleştirecekleri sözü verildi. Bunun üzerine Osman Girgin'i yeniden alan Dumlupınar, "Ben de şimdilik alıp tekrar ablasının evine götürüyorum. Eğer verilen sürede geri alınmazsa, tekrar köyüne götürüp bırakacağım. Zaten adresini de tekrar köyüne aldırdım. Bizim gibi onlarca insan aynı durumda mağdur. Devlet bu durumu biran önce düzeltmeli" dedi.
Kurum yetkilileri ise devlet memuru oldukları için herhangi bir açıklama yapamayacaklarını söyledi. (DHA)