Engelli maaşına zam müjdesi

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, engelli maaşına düzenleme için düğmeye bastı. Söz konusu kanunun kesinleşme halinde engelli maaşı ve 65 yaş aylığı alanların maaşlarına zam yapılacak. İşte detaylar!

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, engelli maaşı ve 65 yaş aylığı alanların ücretlerinin yükseltilmesi için kolları sıvadı. TBMM Bplan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" ile engelli maaşı ve 65 yaş aylığı alanların maaşlarının artırılması planlanıyor. Kanunun yasalaşması halinde şu anki alınan ücretler memur maaş katsayısı ile çarpılacak.

Alt Komisyona gönderilen tasarı ile 65 yaş aylığında kapsamın genişletilmesi hedefleniyor. Hali hazırda 1,2 milyon kişi “engelli ve muhtaç aylığı” alıyor. Bu sayının 1,5 milyon kişiye çıkarılması planlanıyor. Düzenleme ile 1 Ocak 2016-31 Haziran 2016 arasında 1.620 gösterge rakamından 151 lira alan 65 yaşındakilerin maaşı göstergenin yükseltilmesiyle 244 liraya çıkacak. Aynı gösterge üzerinden yüzde 70 altında özrü bulunanlara 2 katı olan 490 lira, yüzde 70 ve üstü özrü bulunanlar ise 3 katı olan 734 lira alacak.

Reklam
Reklam

ENGELLİ MAAŞI ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Engelli maaşı yani diğer adıyla 2022 aylığı, sadece engellilere değil yaşlı kişilere de veriliyor. Bu konuda en önemli şartı muhtaçlık durumu oluşturuyor. Engelli maaşı alabilmek için, engelli vatandaşın en az %40 oranında engelinin bulunması gerekiyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumları’na bağlı olmamak da aranan bir diğer şart. Muhtaçlık durumunun, kişinin yaşadığı bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Diğer şartlar şu şekilde sıralanıyor;

-18 yaşından büyük engelli olması ya da 18 yaşından küçük engelli yakını olması

-Kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimsenin olmaması

-Nafaka bağlanmamış ya da kanunen bağlanması mümkün olmamak

-Mahkeme kararıyla bağlanmış herhangi bir gelirinin olmaması

-Her türlü gelirlerinin toplamının aylık ortalaması, muhtaçlık sınırının altında olması