Engelli öğretmene tayin engeli

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'de, görme engelli öğretmen Mesut Hekimhan, 8 yıldır görev yaptığı okuldan 13 kilometre uzaklıktaki görme engelli okuluna atanmasına tepki gösterdi.

Görme engelli öğretmen Mesut Hekimhan (29), ilköğretim, lise ve üniversite eğitimini Kırşehir'de tamamladığını belirterek 8. sınıfın sonlarına doğru gözlerini kaybettiğini söyledi. Yüzde 100 görme engelli olduğunu ifade eden Mesut Hekimhan, "Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü'nü kazandım. Öğretmenliği de bölüm ikincisi olarak bitirdim. Mezun olduktan sonra 2001 yılında Kayseri'ye atamam yapıldı. Mim-Sin Mahallesi'nde bulunan Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu'nda 2001 yılında göreve başladım. 2004 yılı Ekim ayında yapılan Müdür Yardımcılığı sınavını Kayseri'den katılan 4 bin kişi arasından 47. olarak kazandım. Daha sonra görev yaptığım okula müdür yardımcısı olarak atandım. Belli bir süre burada idarecilik yaptıktan sonra isteğim dışında bu yıl maalesef körler okuluna tayin edildim. Yaşadığım Mim-Sin Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu'na evim çok yakın. Okuldan eve yürüyerek 5 dakikada ulaşabiliyorum. Yeni tayin olduğum okul 13 kilometrelik uzaklıkta bulunan Erkilet'te. Buradan tek arabayla gidilemiyor. Babam veya başka birisinin yardımıyla gitmek zorunda kalıyorum ve okula yaklaşık 1.5 saat içinde ulaşıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

"OKULDA BÜTÜN İŞLERİMİ RAHATLIKLA YAPABİLİYORUM"

Şimdiye kadar bağımsız hareket eğitimi almadığını kaydeden Mesut Hekimhan, "Sonradan gözlerimi kaybettiğim için kabartma yazısı da bilmiyorum. Bu konuda şu an bulunduğum okulda sıkıntı çekiyorum. Yazı yazmayı öğrensem bile okumanın çok zor olduğunu arkadaşlarım söylüyor. Çünkü bu eğitimin ilköğretim seviyesinde alınması gerekiyor. Görevimi hakkıyla yerine getirdiğimi öğrencilerim ve iş arkadaşlarım çok iyi biliyor. Yalnız okulda yaşanan diğer problemler bizim üzerimize mal edilmek istendi. Özellikle söylemek istiyorum, istek dışında sıkıntı yaşayabileceğimiz özel durumlar, kabartma yazıyı bilmememiz, bağımsız hareketimizin olup olmaması, özel eğitim öğretmeni olmamamız, hiçbir şey dikkate alınmadan isteğim dışında tayinim yapıldı. Halbuki burada aynı mahallede kadrosu boş olan bir okul varken. Görme ile ilgili hiçbir yetim yok. Okulda kendi işlerimi çok rahat bir şekilde yapabiliyorum. Şu da var, ailem beni okutup bu kadar emek vermiş. Toplumda görülen imaj üzerine ben gidip bir dilenci olmadım. Bunca sene emek verdim. Öğrencilerim ve öğretmen arkadaşlarım beni bilir ve sever. Bunca emeğimin karşılığında mağdur edilmek istemezdim" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"ENGELLİ BİR KİŞİNİN ÖNÜNE ENGEL KOYDULAR"

Baba Ruhi Hekimhan, oğlunun 8. sınıfın sonlarına doğru gözlerini kaybettiğini belirterek, Hacettepe ve İstanbul Üniversiteleri'nde tedaviye götürdüklerini ama bir çare bulunamadığını söyledi. Tedavinin sonuç vermemesi üzerine tek çaresinin oğlu Mesut'u okutmak olduğunu ifade eden baba Hekimhan, "Bundan sonra tek çarem oğlumu okutmaktı. Kendi azmi ve bizim de yardımımızla üniversite sınavını kazanarak öğretmenlik bölümüne yerleşti. Oğlumun ders çalışmasına kolaylık olsun diye saatlerce hatta sabahlara kadar kaset doldurdum, kitaplarındaki bilgileri kasete okudum. Diğer oğlumda görme engelli olduğu için iki oğlum da kasetlerden ders çalışarak bunları başardı. Biri avukat, diğeri öğretmen oldu. Üniversite mezunu oldular. Görev başladıktan sonra oğlumun istek dışı tayini yapıldı. Oğlumun görme özürlü olduğunu, bu şartlar altında nasıl yapacağını düşünmediler. Engelli bir kişinin önüne engel koydular. Engelli çocuğuma sahip çıkılmadı. Biz bundan şikayetçiyiz. Biz bu engelleri aşıp çocukları hayata ve topluma kazandırmak için çok çaba sarf ettik fakat toplumuz bizim kadar onlara sahip çıkmadı" diye sitemde bulundu.

Reklam
Reklam

Oğlunu yeni okuluna götürmek için hafta içi her gün sabah 6.00'da yola çıkmak zorunda kaldıklarını söyleyen baba Hekimhan, "Oğlumu 1.5 saatte okula götürüyorum. Çocuğumu tekrar geri alıp eve getirme mecburiyetim var. Bunları hiç dikkate almadılar. Mahallemizde bulunan okulda çok rahat görev yapıyordu" diye konuştu.

"SONUÇ ÇIKMAZSA KONUYU AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ"

Avukat ağabey Muhammet Emin Hekimhan, "Kardeşim Mesut'un engelli olmasından dolayı ekonomik olarak engellenemeyeceği, işinin engellenemeyeceği Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesine göre, ayrıca Türkiye'de yayınlanmış Özürlüler Yasası'na göre bir engellinin atanması ve çalışması ile ilgili özellikle engellinin engellilik durumuna uygunluğu konusunda ailesinin ve sivil toplum kuruluşlarına danışılması gerekir. Bu danışma ve araştırmalar yapılmadan işlemlerinin ve atamanın yapıldığı ya da hakkında yapılan işlemlerin haksız olduğu noktasında İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvurduk. Okuldaki idarenin Türk Ceza Kanunu'nun ayrımcılık maddesine göre, ayrımcılık yapması ile görevlerini kişiye karşı kötüye kullanma ve görevi ihmal ettiği konusunda savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu dava ve soruşturmaların hepsi devam ediyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ne göre tanımlar maddesinde yer alan özürlünün makul uyumlaştırılması için idarenin bir takım görev sorumlulukları var. O sorumlulukların yerine getirilmediği ve bir özürlüye sağlanması gereken imkanların ve bu imkanları yerine getirirken idarenin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini vurguladık. Bütün bu başvurduğumuz hususular göz önüne alınmadı. Gerekirse Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" ifadelerini kaydetti.

Reklam
Reklam

"İLK ATAMASI GÖRME ENGELLİ OKUL YERİNE NORMAL OKULA YAPILMIŞ"

İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, konu hakkında yaptığı açıklamada, Mesut Hekimhan'ın ilk atama evrağında, "Görme engelli okulda görev yapmak şartıyla" ibaresinin bulunduğunu fakat yöneticilerin kendisini normal okulda görevlendirdiğini belirtti. Ayata, "Mesut Hekimhan, Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu'nda müdür yardımcılığı görevini yapıyordu. Görev yapan öğretmen ve öğrenciler ile sürekli sürtüşme halindeydi. Velilerin, öğrencilerin ve idarecilerin şikayeti ile inceleme yapıldı. İnceleme sonucu müfettişlerin raporu açıklandı. Bununla birlikte ilk atamasında, 'Görme engelli okulunda görev yapmak şartıyla' ibaresi yazıyor fakat Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu'na atanmış. Müfettişlerin kararı sonucu, öğretmen arkadaşımızın ataması yapılan şikayetlerle birlikte özürlü okuluna yapılmıştır" ifadelerini kullandı.