Engelli sırtından para kazanmaya son

İZMİR (İHA) - Engelli vatandaşların hayalini süsleyen, özel üretim akülü araçlar, fiyatları dolayısıyla çoğu engelli için hep bir hayal olarak kalıyor. Ancak Kocaeli Gebze'de 2005 yılında üretime başlayan bir firma, 9 bin dolar civarında olan akülü araç fiyatlarını 3 bin dolara indirdi.

TÜMTAS-OPETAŞ Otomotiv firması, MAİ markası ile engelliler için özel akülü araç üreterek, engelliler üzerinden elde edilen bu kazanca son verdi. İzmir'de ziyarete açılan Kent's Fuarları'nda stand açan MAİ, en çok belediye başkanlarının ilgisini çekti. Başta Aydın, Maltepe, Gaziantep olmak üzere pek çok belediye başkanı, MAİ standında gördüğü bu son derece modern akülü araçları engellilere hediye etmek için siparişini verdi.

Reklam
Reklam

Avrupa standartlarında, CE Belgesi'ne sahip; hareketli koltuk, ön far, sepet, kontak anahtarı, sağ ve sol dikiz aynası, korna, sağ ve sol sinyal lambası, park lambası, emniyet kemeri, güneşlik ve yağmurluğu ile her türlü fonksiyon ve konfora sahip olan MAİ, fuarın da gözde ürünleri arasında yer aldı.

TÜMTAS-OPETAŞ Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçmar, 2005 yılında Gebze'de faaliyete başlayan fabrikalarının yıllık 5 bin adet üretim kapasiteli olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bizden önce piyasada engelliler için özel üretim olan akülü araçlar yaklaşık 9 bin dolardan satılıyordu. Bu çok yüksek bir rakam. Biz Amerikan bir firmayla yaptığımız işbirliği ile yüzde 80'e yerli üretim MAİ'yi ürettik ve çok az bir karla 3 bin dolardan piyasaya sunduk. Ürün ilk olarak belediyelerin ve yardım derneklerinin büyük ilgisini çekti. Aydın, Maltepe, Gaziantep gibi belediyeler aracı gördükten sonra siparişlerini verdi. Tabi bu tür araçların bugüne kadar 9 bin dolardan satılması ve engellilerin sırtından büyük paralar kazanılması karşısında bizim aracımız büyük ilgi görüyor. Bizim aracımız piyasaya çıktıktan sonra yaklaşık 9 bin dolara satılanlar da fiyatlarını ilk etapta 5 bin 300 Euro'ya çekti" dedi.

Reklam
Reklam

Koçmar, aynı aracı 4 bin 500 dolara İngiltere'ye ihraç ettiklerini de ifade ederek, "Biz ağırlıklı olarak ihracat da yapacağız. İngiltere'ye ihracat yapıyoruz, Belçika ve Almanya ile bağlantılar kuruldu, hatta fuarda standımızı ziyarete geldiler. Belçika Sağlık Bakanlığı'na bir teklif götürdük, olumlu karşıladılar. Onlarla büyük ölçekli bir anlaşma yapma imkanımız olabilir" diye konuştu.

Gebze'deki fabrikada çalışanların yüzde 60'nın da özürlü vatandaşlardan oluştuğunu anlatan Koçmar, MAİ markası ile piyasaya sundukları akülü araçların 2 yıl garantili olduğunu da sözlerine ekledi.