Engelliler 3 yıl daha eve hapsedilecek

AKP’li milletvekillerinin verdiği teklifle uyum süresinin 3 yıl uzatılmak istenmesi engelli örgütlerinin tepkisine neden oldu.

2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası kapsamında ve kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına sayılı günler kala AKP’li milletvekillerinin verdiği teklifle uyum süresinin 3 yıl uzatılmak istenmesi engelli örgütlerinin tepkisine neden oldu. Engelli örgütleri yasa teklifine ‘evet’ oyu veren partilere oy verilmemesi yönünde imza kampanyası başlattı. Engelli örgütlerinin 7 yıllık sürede yasanın takipçisi olmadığını belirterek özeleştiri yapan Genç Engelliler Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan ise yasanın yürürlük süresinin uzatılmak istenmesinin sürpriz olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Kurumsal imza kampanyası başlatıldı

AKP Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve Amasya Milletvekili Avni Erdemir’in “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” verdiği yasa değişikliği teklifine tepki gösteren Engelli Kadın Derneği, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi öncülüğünde kurumsal imza kampanyası başlatıldı. İmza metninde, “Engellilere evde hapis yasası” olarak değerlendirilen teklifin yasalaşması halinde Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engellilerin 3 yıl daha okula, tiyatroya, hastaneye, sinemaya, alışverişe, kütüphaneye, camiye, parklara, adliye saraylarına, spor tesislerine, müzelere giremeyeceği, toplu taşıma araçlarına binemeyeceği ve evlerine hapsolacağı vurgulandı.

Yasa değişikliği teklifinin TBMM’de görüşülmesi sürecinin yakından izleneceği belirtilen imza metninde, teklife evet oyu veren milletvekillerine ve siyasi partilere oy verilmemesi çağrısında bulunuldu.

‘Ek 3 yıl da yeterli olmayacak’

Yasanın genel anlamda engellilerin sorunlarının çözümü noktasında olumlu olduğunu belirten Çukurova Özürlüler Derneği Başkanı Ahmet Ataş, süre uzatımını olumlu karşılamadıklarını dile getirdi. Ataş, 7 yılda yapılmayan düzenlemelerin yapılması için ek 3 yılın da yeterli olmayacağını savundu.

Reklam
Reklam

‘Adliyelerde kaos olacaktı’

Sürenin uzatılmak istenmesinin beklendik bir durum olduğunu belirten Genç Engelliler Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan ise bunu herkesin bildiğini ileri sürdü. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde adliyelerde engellilerin açtığı davalar nedeniyle kaos ortamının oluşacağını ifade eden Karadoğan, “Biz engelliler olarak genelde eleştiriyoruz ama takipçisi olmuyoruz. Uzatılacağını herkes biliyordu ancak kime gidip dedik ki, ‘Böyle bir yasa var. Bunun gereklerini yapmazsanız günü geldiğinde hesabını sorarlar’. Bizim hesap sorma biçimimiz her zaman olduğu gibi ne yazık ki yakınma, ağlama. Herkes önce bu ülkede engellilerin rahat yaşayabilmesi için ben ne yaptım diye kendine soracak. 7 Temmuz 2012’de sihirli değnek mi dokunacak bir anda her şey değişecek. Engelliler de 7 yıllık sürede üzerine düşeni yapıp yasanın takipçisi olmadı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz