Engelliler Haftası

Kocaeli Valiliği, "Engelliler Haftası" kapsamında 60 görme engelliye beyaz baston ve saat hediye etti.

Kocaeli Valiliği, "Engelliler Haftası" kapsamında 60 görme engelliye beyaz baston ve saat hediye etti.

Valilikte düzenlenen törende konuşan Vali Ercan Topaca, gelişmiş toplumların engelli vatandaşlarına sahip çıktığın, hayatlarını geliştirerek kolaylaştırdığını söyledi.

Engellisine sahip çıkamayan, onları hayata bağlayamayan ve sosyal güvencelerini sağlayamayan hiçbir yönetimin gelişmiş yönetim olamayacağını ifade eden Topaca, devletlerin gelişmişliği ve refah düzeylerinin de engelli vatandaşlarına sağladığı imkanlarla ölçüldüğünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 10 milyon engelli bulunduğuna dikkati çeken Topaca, "İmkanlar sağlandığı takdirde, topluma entegrasyonlarına imkan verildiği takdirde, her bir engelli vatandaşımız da başkasının yardımına gerek duymadan hayatını devam ettirebilir" dedi.

Türkiye'de özellikle 90'lı yıllardan sonra engelli vatandaşlara karşı bilincin hızla arttığına işaret eden Topaca, şöyle konuştu:

"Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak konusunda gerek mevzuatımızda gerekse yönetim zihniyetinde önemli değişiklikler oldu. Son dönemde çıkan yasalarda engelliler konusunda önemli düzenlemeler yapıldı. Engelli vatandaşların gerek ulaşımda gerekse alışveriş gibi mekanlarında hayatlarını devam ettirebilmeleri için yapılması gereken hizmetlerle ilgili standartlar belirlendi. Yeni çıkacak yasayla gerekli altyapıyı yapmayan kurumlara ilgili yaptırımlar gelecek. Engelliye yardım değil, hayatını kolaylaştıracak, kendi kendine hayatını devam ettirecek tedbirleri alacak ve insanları bu yönde düşünmeye sevk edecek çalışmalar yapmalıyız."

Reklam
Reklam

Engelli vatandaşların kamu hizmetlerine erişimindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğine dikkati çeken Topaca, kamu kurumlarını tedbir almaları konusunda uyardıklarını vurguladı.

Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Başkanı Dursun Karaman ise engelliliğin toplumun en önemli sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Engellilerin yaşadığı sorunların ailelerinin, toplumun ve çevresindeki insanların da sorunu olduğunu dile getiren Karaman, herkesin engelli olabileceğini, o yüzden engellilerin düşünülmesi gerektiğini bildirdi.

Vali Topaca, törenin sonunda 60 görme engelliye beyaz baston ve sesle zamanı haber veren saat hediye etti.

İlköğretim 6. sınıf öğrencisi Bengisu Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz baston ve konuşan saat hediye edildiği için çok sevindiğini, bunlar sayesinde daha iyi yürüyebileceğini ve zamanını iyi kullanabileceğini söyledi.

Baston sayesinde engelleri daha kolay aşabileceklerini belirten Aksoy, "Baston boyumuz kadar olduğu için hiçbir şey yüzümüze çarpmayacak. Bu yüzden zarar görmeyeceğim için çok mutluyum. Saat sayesinde de kimseye saat sormamıza gerek kalmadı. Okula vaktinde gidebileceğim" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: