Engelliler için strateji belgesi

Diyarbakır Engelli Hizmetleri Müdürlüğü, engelli ve engelsiz gençleri kapsayan bir atölye çalışmasıyla politika üreticilerinin yararlanacağı bir strateji belgesi oluşturmayı hedefliyor.

Diyarbakır Engelli Hizmetleri Müdürlüğü, TÜBİTAK ve TÜSSİDE, engelli ve engelsiz gençleri kapsayan bir atölye çalışmasıyla politika üreticilerinin yararlanacağı bir strateji belgesi oluşturmayı hedefliyor. Çalışma Diyarbakır ile birlikte 12 ilde yürütülüyor....
TÜBİTAK ve Türkiye Sanayi Sevk İdare Enstitüsü TÜSSİDE tarafından engelli ve engelsiz gençlerin katkılarıyla politika yapıcıları etkilemek üzere taslak bir Strateji Belgesi oluşturmayı amaçlayan atölye çalışması Sümerpark’taki Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nde yapıldı. 10 engelsiz, 10 engelli kişinin katıldığı çalışma interaktif bir eğitim modeline sahip. Sosyolog Tolga Tezcan ve Uzman-Araştırmacı Zafer Yalçınpınar tarafından başlatılan atölye çalışması gün boyu sürdü. Çalışma sonucunda engellilere sunulan hizmetlere ilişkin mevcut durum değerlendirilmesi yapılacak, stratejik amaçlar ve olası eylemler bizzat gençlerin kendileri tarafından oluşturulacak. Bugüne dek İstanbul, Adana, İzmir, Trabzon, Samsun, Ankara ve Eskişehir’de yapılan çalışma toplamda 12 ili kapsıyor.
**Eğitimde OAP yaklaşımı**
Tüm katılımcıların aktif olarak yer aldığı atölye çalışmalarında Ortak Akıl Platformu (OAP) yaklaşımı kullanılıyor. Herkesin fikrini söylemesine ve hiçbir fikrin kaybolmamasına yönelik bir yöntem olan OAP, çeşitli oyunlarla da destekleniyor. Bu araştırmanın birer ortağı olarak görülen engelli ve engelsiz gençler, kendilerine salt bilgi veren değil aynı zamanda bilgi alan bir araştırmacı konumu kazandırmayı da hedefliyor. Çalışmada bilişsel haritalama yöntemi anlatılıyor ve ülkenin engelli gençliğe yönelik genel kanaati gençlerle birlikte çıkarılması amaçlanıyor. Bu çıktıların daha sonra kitaplaştırılmasıyla, hem konu üzerinde bilimsel bilgi üretilecek hem de strateji belgesi çıkarılacak.