Engelliler yararına merkez yapılması için bir taş da siz koyun diyerek Alişan ve Çağla Şıkel'in sunduğu 'Herşey Dahil'de sms toplayan grup dolandırıcı çıktı.
Dumlupınar'da engelli rehabilitasyon merkezi kuracağını söyleyen Cemal Tanık canlı yayınlarda para topladı ama çivi bile çakmadı. İki yardımcısının da 17 sabıkası çıktı.
Engelliler için rehabilitasyon merkezi projesi, milyonlarca liralık dolandırıcılıkla son buldu. Herşey, bir süre önce Dünya Engelliler Derneği'nin bir rehabilitasyon merkezi kurmak istemesiyle başladı. Merkezi İzmir'de bulunan HPBRBR İletişim Danışmanlığı ve Proje Yönetimi adlı şirketin sahibi Cemal Tanık işe talip oldu. Dernek Başkanı Ali Karaibrahimoğlu da, Tanık ile sözleşme imzaladı. Maddi kaynak için kolları sıvayan Cemal Tanık, TV kanalları ile görüşerek "Koza Bakım Evleri" adını verdiği proje için yardım kampanyası başlattı. Show TV'de Çağla Şikel ile Alişan'ın sunduğu "Her Şey Dahil" programı ile Habertürk'te Saba Tümer'in sunduğu programda, destek olmak isteyenler "Okyanus" yazıp 3595'e mesaj attı. Projeye Hıncal Uluç, Sezen Aksu ve Mustafa Denizli gibi çok sayıda ünlü destek oldu. Cemal Tanık, arkadaşları Mehmet Sönmez ve Hüseyin Yılmaz'la birlikte Dumlupınar'a giderek şehitlikte çekimler yaptı. Bu görüntüler televizyonlarda yayınlanarak, kampanyaya destek çağrısı yapıldı. Tanık ayrıca, "Okyanuslar kadar derin" isimli bir de klip hazırlattı. Klibi indirenlerden de bir SMS karşılığı 6 TL ücret alındı.
BELEDİYE ARAZİYİ VERDİ
Daha sonra Dumlupınar Belediye Başkanı Derviş Kavak'la görüşen Cemal Tanık, 10 milyon TL'ye mal olacak 600 kişilik merkez için arazi istedi. Belediye meclisi, 21 Ekim 2008'de, Tekkeönü'deki 50 dönümlük arsayı merkeze tahsis etti. Cemal Tanık, merkezin yapımı için Yaşasan İnşaat Ltd adlı müteahhitlik firmasıyla anlaştı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Küçük'ten de, 210 bin TL aldı. Ancak, geçtiğimiz temmuz ayında atılacağı duyurulan temel bir türlü atılmadı. Bu süreçte Başkan Derviş Kavak, Cemal Tanık'a bir türlü ulaşamadı. SMS'lerden 6 milyon lira toplandığını öğrenen Kavak; İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı ile Kütahya Valiliği'ne yazı yazarak durumun araştırılmasını istedi. Kütahya Valiliği de, bu kişiler hakkında güvenlik araştırması yapınca korkunç gerçek ortaya çıktı... Projenin "Kontrol Amiri" olduğu duyurulan İnşaat Mühendisi Hüseyin Yılmaz "çek kanununa muhalefet, zimmet ve basit yaralama" gibi suçlardan yargılanmış, hapis cezası almıştı. Cemal Tanık'ın yardımcılarından Mehmet Sönmez'in de "hırsızlık, dolandırıcılık" suçlarından kesinleşmiş cezalarının olduğu ve arandığı saptandı. Bunu öğrenen Belediye Başkan Kavak, engelliler derneğini uyardı ve arsayı geri almak için harekete geçti.
KENDİNİ SAVUNDU: HABERİM YOK
Suçlamaların odağındaki Cemal Tanık, Kütahya Valiliği'nin arkadaşları Mehmet Sünmez ile Hüseyin Yılmaz'la ilgili güvenlik sorgulamasından haberinin olmadığını, kendisinin herhangi bir suça karışmadığını vurgulayarak şunları söyledi: "56 bin SMS toplandı. 400 bin TL'ye mimari proje çizdirdik. Avrupa'da eşi olmayan bir proje hazırladık. Ekim ayında temel atmayı düşünüyoruz. Suç duyurusundan haberim yok. Proje için AB'den bize hibe gelecek. İstediğimiz dernekle çalışma özgürlüğümüz var." Cemal Tanık ve arkadaşlarına 210 bin TL veren müteahhit Ahmet Küçük ise, "Paramı geri istedim. Ödemezlerse suç duyurusunda bulunacağız. Dolandırıldık" dedi.
Engelliler derneği savcılığa başvurdu
Dünya Engelliler Derneği, tüm sözleşmeleri iptal ettikten sonra Cemal Tanık hakkında, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na "nitelikli dolandırıcılık" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Ali Karaibrahimoğlu da (üstte) şunları anlattı: "Cemal Tanık insanların duygularıyla oynamasını bilen biri. Ben engelliyim, her tarafa koşacak halim yok. 'Yardım paraları nerede?' diye sorduğumda, 'Kanallar henüz vermedi' dedi. Oysa, Habertürk'te bir gecede 15 bin SMS toplanmıştı. 'Sizinle çalışmak istemiyorum' dedim. O da, 'Bu projeyi dernekten bağımsız yapacağım' dedi. AB'den fon çıkarmaya çalışıyormuş. İlgililerle görüşüp para almasını engelleyeceğiz."
Sabah