Engellilerin istatistiği çıkartılacak

Baydemir, 2011 yılı içerisinde kentte bulunan engellilerin istatistiğini çıkartılacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Diyarbakır Engelli Platformu çatısı altındaki engelli derneklerin temsilcileri ile yaptığı toplantıda 2011 yılı içerisinde kentte bulunan engellilerin istatistiğini çıkartarak buna göre politika üreteceklerini söyledi.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda bulunan Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Şube Müdürlüğü’nde bir araya gelen engelliler Baydemir’le buluştu.
Toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muazzez Onuk Özder ve Engelli Şube Müdürü Medeni Alpkaya ile birlikte katılan Baydemir çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini ancak herkesin bir arada olmasının daha sağlıklı olacağı düşünülerek bu şekilde bir toplantı istediğini söyledi. “Birlikte eşgüdümlü nasıl çalışabiliriz konusunda bir birliktelik olsun istedim” diyen Baydemir bundan sonra da 6 ayda bir bir araya gelmek istediğini söyledi. Zor ve zahmetli olan yaşamın engelliler açısından daha da sıkıntılı olduğunu anımsatan Baydemir “Gücümüzün yettiği oranda bu kesime hizmet etmek boynumuzun borcudur” diyerek sözü engelli yurttaşlara bıraktı.
**Sorunlarını anlattılar**
Görme engelliler için yapılan kaldırımların yaygınlaşmasını isteyen engelliler belediye otobüslerinden ücretsiz yararlandıklarını ancak halk otobüsü şoförlerinin kendilerine kibar davranmadıklarını söyleyerek şikayetçi oldu. Ayrıca tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan bedensel ve görme engellilerden refakatçilerinden da ücret alınmaması talebinde bulunuldu. Yeni yapılan binaların halen engellilere uygun olarak yapılmadığını söyleyen engelliler ayrıca trafik kurallarına uygun hareket edilmediğinden bu durumun yeni engelliler yarattığını ifade ettiler.
Engellilerin sorunlarını dinleyerek tek tek notlar alan Baydemir Büyükşehir Belediyesi Engelli Şube Müdürlüğü’nün kendileri için kurulduğunu; etkin, koordineli ve dayanışma sağlayarak öncülük faaliyetlerini burada yürütmelerini istedi. Engellilerin sorunlarını aşmada Büyükşehir Belediyesi’nin tek kuruluş olmadığını, ilçe belediyeleri ve vilayete bağlı kuruluşlara da gidip demokratik basınç uygulamalarını isteyen Baydemir “Örneğin kaldırım ve inşaat konusunda diğer belediyelere de talebinizi bildirebilirsiniz” dedi.
**Refakatçi kartı sorulmayacak**
Engelli kartı olan kişinin yanındakinden refakatçi kartı sorulmayacağını belirten Baydemir tüm otobüslere talimat vereceğini söyleyerek “Ayrıca size nahoş sözler söyleyen itiraz eden sürücülere karşı lütfen o aracın plakasını alın, saatini bildirin. O kişi hakkında yaptırım uygulanacaktır” dedi. Engellilere yönelik hizmet veren iki aracın şoförünün 4’e çıkarıldığını söyleyen Baydemir 08:00-23:00 saatleri arasında hizmetlerinde olacağını ifade etti. Sürücüler için Büyükşehir Belediyesi’nde eğitim verildiğini söyleyen Baydemir engelli derneklerinden bir kişinin de bu toplantılara katılarak yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verebileceğini belirtti.
Alo Engelli Hattı kuracaklarını söyleyen Baydemir “Bundan sonra tüm şikayet ve dileklerinizi bu hattı arayarak bildirebileceksiniz” dedi.
**Engelli istatistiği çıkartılacak**
Dicle Üniversitesi, Türkiye İstatistik Enstitüsü ve Nüfus Müdürlüğü ile ortaklaşarak kentte bulunan engellilerin istatistiğini çıkarmayı gündemlerine aldıklarını söyleyen Baydemir “Tek tek ailelere ulaşarak sağlıklı ve bilimsel veri çıkaracağız. Resmi ve gerçekçi rakamları çıkartarak buna göre politika üreteceğiz” dedi. Baydemir ayrıca engelli dernekleri arasında iç barışın sağlanmasının çok önemli olduğunu söyleyerek Kasım ayı itibarıyla bir araya gelerek bir ziyaret programı çıkarmalarını önerdi ve “Engelliler Platformu’nu aktif hale getirerek, engellilerin sorunların kentin gündemine oturtun” dedi.