Engellilerin “sembolik Askerlik” Heyecanı

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı tarafından Engelliler Haftası kapsamında 1 günlük temsili askerlik töreni yapıldı.Kastamonu İl...

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı tarafından Engelliler Haftası kapsamında 1 günlük temsili askerlik töreni yapıldı.

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı Kışlası'nda düzenlenen törene Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakçı, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Mustafa Gökhan Gülşen, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Kastamonu Emniyet Müdürü Sami Uslu, engellilerin aileleri ve çok sayıda davetli katıldı. Bir günlük askerlik sevincini yaşayan 37 engelli ilk olarak, silahlara el basarak, askerlik yemini etti. Yemin töreninden sonra terhis belgelerini Vali Erdoğan Bektaş, Milletvekilleri Hakkı Köylü, Mustafa Gökhan Gülşen, Emin Çınar, Garnizon Komutanı Ali Çardakçı ve Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz’un elinden alan engelli askerler, davul zurna eşliğinde sevinçlerini gösterdi.

Reklam
Reklam

Davul zurna eşliğinde karşılanan erlere askeri kıyafetlerini giyerek, bir gün boyunca askerlik hakkında genel bilgi verildi. Daha sonra engelli erler, askerlik konularında temel eğitime tabi tutuldu. Ant içen erlere protokol üyeleri tarafından, terhis belgeleri verilirken ayrıca günün anısına Türk Bayrağı hediye edildi. Törende konuşma yapan Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albaya Tevfik Anzerlioğlu, her Türk gencinin yapmakla yükümlü olduğu askerlik görevi kapsamında engelli vatandaşları için bir günlük temsili askerlik uygulaması içerisinde icra edilen ant içme ve terhis töreni düzenlendiğini belirterek, “Temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen engelli kardeşlerimiz, heyecan ve coşku ile asker elbiselerini giymiş ve temel eğitimlerini almış halde kahraman birer Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadırlar” dedi.

Askerliğin her Türk gencinin yapması gerekin bir kutsal görev olduğunu ifade eden Anzerlioğlu, “Bunun haklı gururunu yaşıyorsunuz. Bu gençlerimizin kendilerine vatan savunmasında bir görev düştüğünde diğer askerlerimizden geri kalmayarak verilecek her görevi en iyi şekilde yerine getireceklerine olan güvenimiz tamdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu ise, engellilerin askerlik hazzını yaşabilmeleri için 13 yıldır temsili askerlik töreninin düzenlendiğini hatırlatarak, “Türk milleti, üzerinde yaşadığı cennet vatanı namusu saymış ve tarih boyunca vatan için nice savaşlar yaşamış, nice Şehitler vermiş, nice gaziler uzuvlarını vermiş ve nice bedeller ödenmiştir. Neticede Türk milleti Türk Devleti'ni kurmuş, korumuş ve koruyacaktır. Devlet geçmişte ve gelecekte canıyla veya kaybettikleri uzuvlarıyla vatandaşlık görevini yerine getiren şehitlerin ve gazilerin maddi ve manevi haklarını bütçe hesabı yapmadan layıkıyla ödenmelidir. Ülkemizde vekil maaşları bütçeye takılmıyorsa, ülkemin en şanlı asilleri şehit aileleri ve gazilerin maaşları gerekiyorsa bütçeyi delmelidir. Delip geçmelidir. Sağlam bedenle değil sağlam yüreklerle yazılan destanda kahramanlara bir bakın. Sağlam bedenli askerlerin dışında kalanlara da bir bakın. Cephede ayağını kaybeden kolu kopan, kör kalanlar geri safta tedavi olup kalan uzuvlarıyla çarpıştılar. Milli mücadelede en çok bilinen engelliler Topal Osman, Çolak İbrahim ve tek bacaklı Mehmet unutulmamalıdır. Değerli katılımcılar Almanlar 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bakıyorlar ki savaşta sakatlanan vatandaşı çok. Yapılaşmayı onlarında kullanabileceği şekilde düzenlemiş ve engellilerin bugünkü erişebilirlik standartlarının temelini oluşturmuştur. Bizde ise sadece merhamet edilmiş denk geldikçe sadaka verilmiştir. Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, geçmişte olduğu gibi vatan için verilen her görevi yapmamıza bedenlerimizdeki sakatlıklar engel değildir. Ruhumuzda engel olmadığı gibi damarlarımızda taşıdığımız asil kanda mangal gibi yürek vardır” dedi.

Reklam
Reklam

Ant içen engelli erler adına Hasan Akdaş, konuşmasında kendilerine yaşatılan bu duygudan dolayı teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: