Engelsiz Seyyah Geziyor: Engelliler İçin Paris

Paris çok sayıda tarihi yapısı olan eski bir şehir. Peki tekerlekli sandalyeliler için ne kadar uygun? Engelsiz Seyyah engelliler için Paris'i anlatıyor!

Paris seyahatine çıkmadan önce okuduklarım doğrusu beni korkutmuştu. Genel olarak Paris’in tarihi yapılarının çokluğu ve eski bir şehir olması nedeniyle tekerlekli sandalyeliler için pek uygun olmadığı belirtiliyordu. Metrosunun eski olduğu, birçok durakta asansör bulunmadığı ve ulaşımda zorlanılacağı yazıyordu. Kısacası seyahat öncesi biraz kaygılıydım.

İstanbul’dan hareket

Aracımla Atatürk Havalimanı'na ulaştım. Hava alanında bilet işlemlerini yaptırırken gerekli ikazları yapmamıza karşın bize yardımcı olacak elemana gelmesi gereken uçak Berlin uçağı diye bildirildiğinden neredeyse uçağa binemeyecektik. En az iki saat erken gidin ve bilet işlemlerinin yapıldığı bankoda yardımcı elemanı bekleyin, ne olur ne olmaz.

Reklam
Reklam

Uçak Paris’e gelmeden önce hostesi ikaz ederek yardımcı eleman konusunda havaalanını haberdar etmelerini sağladım. Siz de bu ikazı yapınız yoksa uçakta bayağı bekleme ihtimaliniz olabilir. THY Paris’te 1 no'lu terminali kullanıyor, metro ise 3 no'lu terminalde bulunuyor. İki terminal arasında ücretsiz nakil sağlayan araçlar varmış ama binmediğimden uygunluğu konusunda bir şey diyemeyeceğim.

Otel seçimi

Otelimizi özellikle Şanzelize'ye (Champs Elysees) yakın seçtik. booking.com engelliye uygun otel bulmamda çok yardımcı oldu. Siz de telefonla ulaşabilir ve detaylı bilgi ve yardım alabilirsiniz. Engelli odası olan otele (Elize Royal) 3 geçe için 3 kişilik odaya 522 Euro ödedik. Engelli odası giriş katta olduğundan pek ferah değildi. Ama elemanları yeterli sayılabilir. Tek sorun her Avrupa ülkesinde olduğu gibi burada da taharet musluğunun bulunmamasıydı. Bizler için bu tesisat daha da önemli.

Paris'te ulaşım

Tekerlekli sandalye için Paris’te ulaşımın en kolay yolu otobüsler. Paris metrosu 1900’lü yıllarda inşa edilmeye başladığından yeni duraklar dışında çoğu durakta asansör yok. (M14 no'lu metro hattı ile RER tren hattı A ve B hatlarının tekerlekli sandalyeye uygun olduğunu öğrendim). Bu nedenle metroyu hiç kullanmadım. Paris'te taksiler tekerlekli sandalyeye pek sıcak bakmıyor, bu yüzden otobüsleri denedim. Tüm otobüslerde engelli rampası bulunuyor. Her durakta hangi hatların otobüslerinin geçtiği, otobüsün uğradığı ve uğrayacağı duraklar, tahmini geliş süreleri açıkça gösteriliyor. Ayrıca bütün duraklarda hatları gösteren haritalar mevcut.

Reklam
Reklam

Sen Nehri gezisi

Sen (Seine) nehri Eyfel'in hemen yanında yer alıyor. Orada nehir gemilerine binmeyi planlıyordum. Merdivenlerle aşağıya inmemiz gerekiyordu ama var olan rampalar merdiven boyutundaydı, bunun yanında kaygan ve dik olması nedeniyle kullanışlı değildi. Tabii ben ilk hayal kırıklığımı yaşadım. Vaktimiz olduğundan nehir boyunca yürümeye karar verdik. İyi de yapmışız. Bir iki köprüden sonra nehir seviyesine inen bir yol bulduk. Aşağı inince ise bir nehir teknesinin yolcu aldığını fark ettik ve hemen gezi teknesine bindik. Tekne ve giriş yerleri tekerlekli sandalyeye uygundu. 1 saat 10 dakika süren bu gezi için adam başı 12 Euro ödüyorsunuz. Mutlaka yapılması gereken bir gezinti. Gereken birçok yapıyı görebiliyorsunuz ve rehberler açıklama yapıyor.

Eyfel-Champ de Mars

Eyfel'e otobüslerle ulaşmak mümkün. Tekerlekli sandalyeliler için giriş ayrı bir kapıdan sağlanıyor. Siz ve yakınlarınızı içeri alıp hemen gişeye yönlendiriyorlar. Biletleri aldıktan sonra da yine bir görevli sizi asansöre kadar götürüyor. Emniyet nedeni ile tekerlekli sandalyeliler en üst terasa çıkartılamıyor. Tekerlekli sandalyeliler ve yardımcıları için indirimli ücret uygulanıyor. 2. katta engelli tuvaleti de mevcut.

Reklam
Reklam

Asansörden inip nehri arkanıza aldığınızda önünüzde geniş bir yeşil alan bulunuyor. Champ de Mars denilen bu düz alan tekerlekli sandalye için çok uygun. Buradan Eyfel'i seyredebilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Zafer Takı

Napolyon tarafından inşa edilen bu heybetli yapı, geniş bir meydanın ortasında bulunuyor. Bu meydan trafiğe açık olduğundan taka ulaşmak önemli sorun, zira trafik ışığı bulunmuyor. Normal insanlar için tünel yapılmış ama tekerlekli sandalyeliler için buradan ulaşmak mümkün değil. Biraz trafiği karıştırarak, biraz laf yiyerek Tak’ın olduğu alana ulaştık. Gerçekten heybetli ve yakından görülmesi gereken bir yapı. Asansörle tepesine çıkılabiliyor ama daha önceki araştırmalarımdan bu asansörün uygun olmadığı hakkında bilgi sahibi olduğum için asansöre hiç yönelmedim.

Şanzelize

Büyük mağazaların ve kafelerin bulunduğu Paris’in önemli bir caddesi burası. Tekerlekli sandalye için uygun kaldırımları ile rahatça gezebiliyorsunuz. Adettir diye bir kafede oturup kahvemizi içtik. Burada masa ve sandalyeler caddeye dönük, tam bir seyir alanı. Bu nedenle de kahveniz bitip 10-15 dakika oturduktan sonra garson hesabı önünüze getiriyor. Kibarca “süre doldu, kalkabilirsiniz” demek istiyor. Biz de o mesajı alıp yola düşüyoruz.

Reklam
Reklam

Louvre Müzesi

Cam piramit aslında müzenin giriş kapısı, bizi de özel bir kapıdan içeri aldılar. Müze girişi alt katta olduğundan bizi platform şeklindeki bir asansörün önünde bıraktılar ve beklememizi söylediler. Üstü açık asansör bulunduğumuz kata geldi, görevli bizi asansöre aldı ve geniş bir alanda asansörden indik.

Müzenin %95 ini gezmek mümkün. 18 genel, 20 özel asansör bulunuyor. Hepsine rahatça ulaşabiliyorsunuz. Ancak ülkemizde yaşadığımız sorun burada da mevcut, asansörlerlere bilhassa ara katlarda binmek sorun. Zira dolu dolu geliyor. Tekerlekli sandalyeliden ve refakatçisinden ücret alınmıyor. Buralarda da özel kapılardan geçişimiz sağlanıyor.

Leonardo da Vinci'nin önemli eseri ve müzenin belki de en değerli parçası olan Mona Lisa’nın bulunduğu bölüme yöneliyoruz. Tüm çalışanlar her konuda yardımcı oluyorlar. Mona Lisa'nın bulunduğu bölüm özel levhalarla gösteriliyor. Kalabalığın en arkasına girip ilerlemeye çalışıyoruz. Tablo ile seyir kısmı arasında 1-2 metrelik boşluk bulunuyor. Tam öne geldiğimizde görevliler beni fark edip yanıma geliyorlar. Önümüzde bulunan şeridi açıp beni o boş tutulan alana alıyorlar. O zaman fark ettim ki yandan bu bölüme tekerlekli sandalyeliler için giriş yeri varmış. Siz de giderseniz hiç arkalara gitmeden hemen tablonun önündeki bölüme gidin, bizim gibi boşuna arkalarda beklemeyin. Böylece tabloyu yakından görme imkanımız oldu.

Reklam
Reklam

Notre Dame Kilisesi

Kamburu ile meşhur olan kilise, Paris’te görülmesi gereken yapılardan. Giriş serbest ve genel olarak tekerlekli sandalyeye uygun. İçeride birkaç basamak var ve rampa bulunmuyor. Yardım almak gerekiyor.

Tekerlekli sandalyeliler için Paris

Sonuç olarak notlarımda da belirttim gibi Paris’te önemli yerler tekerlekli sandalyeli engelliler için uygun. Yanınızda refakatçi olmak şartı ile gerek yayan gerek otobüslerle çok rahat gezebilirsiniz. Uygun bir bilet ayarlayıp uygun bir otel bularak bilhassa bahar aylarında bir Paris gezisi yapmanızı tavsiye ederim.

Engelsiz Seyyah'a ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.

Anahtar Kelimeler: