Enka'nın doğalgaz santrali durduruldu

SAKARYA (İHA) - Danıştay, Adapazarı Taşkısığı mevkiinde bulunan Enka-İntergan firmaları ortaklığıyla yaptırılan Adapazarı-Gebze Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin üretiminin durdurulması yönündeki kararını onadı.

Temeli 19 Temmuz 2000 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz tarafından atılan ve yılda 2 bin 250 megavat elektrik üreterek, Türkiye'nin enerji üretiminin yüzde 27'sini karşılayan Adapazarı-Gebze Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin faaliyetinin durdurulması kararı, Ankara, İzmir ve İskenderun doğal gaz çevrim santralleriyle birlikte Danıştay 13. Dairesi tarafından onaylandı. Kararda, mahkemelerin ve Danıştay'ın daha önce verdiği kararlara atıf yapılarak, yürütmenin mahkeme kararlarını "gecikmeksizin" uygulamak zorunda olduğuna işaret edildi.
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı (KİGEM) tarafından açılan davada, "Enerji üretimi, satışı devlete ait imtiyazdır. Bu imtiyaz sözleşmesine dayalı yapılmalı" gerekçesiyle Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan Adapazarı, İzmir-Aliağa, Ankara ve İskenderun çevrim santrallerinde üretimin durdurulması talep edildi. Mahkemeler bu yönde karar verince konu Danıştay'a taşındı ve Danıştay'da mahkemelerin kararlarını onayladı. Mahkemeler ve Danıştay, KİGEM'in gerekçelerine dayalı karar verince hükümet, önceki hükümetler döneminde de başvurulan bir yöntemi yürürlüğe koydu. Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nden gelen B.15.2.TEİ.0.11.00.01/işl 1-04 sayılı, 28 Temmuz 2005 günlü, "Bu santraller durursa elektrik kesintisi zorunlu hale gelir. Turizm ve sanayi bundan olumsuz etkilenir" yazısı üzerine, 'Bakanlar Kurulu Prensip Kararı' alarak santrallerin devrede kalmasını sağlamasına rağmen, KİGEM, Bakanlar Kurulu Prensip Kararı'nın iptalini, yürütmeyi durdurma talebiyle birlikte Danıştay'a götürdü. Danıştay 13. Dairesi de konuyla ilgili kararını 30 Mayıs 2005 günü oybirliğiyle verdi. Danıştay'ın bu son kararı 27 Haziran'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ulaştı. Kararda, mahkemelerin ve Danıştay'ın daha önce verdiği kararlara atıf yapılarak, yürütmenin mahkeme kararlarını "gecikmeksizin" uygulamak zorunda olduğuna işaret edildi. "Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu" da anımsatılan kararda, yürütmenin bu kararları yerine getirmemesi halinde, kararı verenlerle ilgili sorumluluğun ortaya çıkacağı belirtildi.
(İÇ-AK-ÖZ-İSB-DE-Y)
29.06.2006 16:38:39 TSI
NNNN

Reklam
Reklam