Enron, baskı yapılmasını istemiş

WASHINGTON (İHA) - ABD'de aralık ayında iflas eden enerji devi Enron'un, Türkiye'de ilgilendiği enerji projeleriyle ilgili Dünya Bankası'nın kısıtlamalarının gevşetilmesi için ABD Hazine Bakanlığı'nda lobi faaliyetleri yaptığı ortaya çıktı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan belgelerde Enron'un hükümetle ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Thomas Briggs'in, 2001 yılının Ocak ayı sonunda bakanlık yetkilileriyle bir dizi görüşme ve elektronik posta yoluyla Hazine Bakanlığı'na bastırdığı görüldü.

Reklam
Reklam

Toplam 288 sayfalık belgelerin ilki olan 22 Ocak tarihli e-postada Briggs, bakanlığın uluslararası kalkınma bölümü yetkilisini, Dünya Bankası'nın politikasında değişiklik için acil müdahale etmeye çağırıyor. Mektubun, Briggs'in de Enerji Komitesi Başkanı sıfatıyla görev yaptığı Türk-Amerikan Konseyi tarafından gönderilmesi de belgelerle ilgili dikkat çeken bir başka nokta.
Mektupta Dünya Bankası'nın 2002 sonu itibariyle hizmete girmesi şüpheli 29 projeye Türk hükümeti tarafından verilen kredi garantilerini kaldırtmaktaki ısrarını şikayet eden Briggs, "Bu 29 proje zaten onaylandı. Hazine garantisi sayesinde büyük miktarlarda yatırım yapılan bu projeler şimdi Dünya Bankası tarafından tehdit ediliyor" dedi.

TEDAŞ'I DA ŞİKAYET ETMİŞ Daha sonra da bakanlık yetkilileriyle çeşitli görüşmeler yapan Briggs, TEDAŞ'ın aralarında Enron'un da hissedarı olduğu Trakya Elektrik'in de bulunduğu 4 enerji santraline borçlarını ödemediğini öne sürdü.

Hazine'nin belgelerinde Briggs'in bir notu da bulunurken, bu notta TEDAŞ'ın borcunun toplam 450-470 milyon dolar arası olduğu yazıldı.

Reklam
Reklam

Hazine Bakanlığı'nın Briggs'in mektuplarına ve görüşmelerine cevap verip vermediği ve Dünya Bankası'na baskı yapmayı kabul edip etmediği ise açıklığa kavuşmadı.

Yazışmaların yapıldığı dönemde Türkiye'de elektrik piyasasında yeni düzenlemeler yapılıyordu. Aralarında Enron'un da bulunduğu bir grup ABD'li şirket de Türkiye'nin bir dizi enerji santrali projesine dahildi. Meclis'in de 2002 sonu itibariyle hizmete girme şartıyla yatırımlara devlet garantisi verdiği projeler, daha sonra Dünya Bankası tarafından yakın incelemeye alınmıştı.