Er: "İran'a ekip gitmedi"

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, Mustafa Bayram'ın yakalanması için İran'a ekip gitmediğini belirterek Bayram'ın 181 ülkede İnterpol aracılığıyla aranmasına devam edildiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Er, Haftalık Olağan Basın toplantısında araç kullanma ve dinlenme sürelerine ilişkin yönetmelik değişikliği ile ilgili bilgi verdi. Değişiklik yapılmadan önce ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin 24 saatte toplam 9 saat ve devamlı olarak en fazla 5 saat araç kullanabilmelerine, sürekli 5 saat araç kullanma sonrasında en az 30 dakika mola almalarına imkan sağlandığını, ayrıca 30 dakikadan az süreyle alınan molaların araç kullanma süresine dahil edildiğini hatırlatan Er, şu değişikliklerinin yapıldığını söyledi;

Reklam
Reklam

"- Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerine, 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürme yasağı getirildi.

- Sürekli 4,5 saat araç kullanma sırasında en az 15 dakikalık molalar alınması veya 4,5 saat sonrasında en az 45 dakikalık mola alınması, mola sırasında başka işle meşgul olunmaması zorunlulukları ile hareket halindeki bir araçta araç kullanmadan geçen sürenin başka iş olarak kabul edilemeyeceği hükmü getirildi.

- Bahse konu şoförlerin 24 saatte kesintisiz 11 saat dinlenmeleri, bu sürenin biri en az 8 saat olmak üzere 2-3 ayrı zamana bölünmesi durumunda dinlenme süresinin 12 saate çıkacağı, 11 saatlik sürenin haftada en fazla 3 defa olmak üzere 9 saate indirilebileceği, molaların ise günlük dinlenme süresinden sayılmayacağı hükümlerine yer verildi.

- Şoförlerin 6 günden sonra 1 günlük hafta tatili kullanması, düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförlerin 12 gün süreyle araç kullanabileceği, araç kullanma süresinden sonra 2 günlük hafta tatili kullanması ve birleşik 2 hafta içerisinde toplam 90 saat araç kullanılabileceği hükümleri düzenlendi.

Reklam
Reklam

- Araç işletenlerine, araçlarına ait takoğraf kayıtlarını, kayıt tarihinden itibaren 1 ay süreyle araçlarda, 5 yıl süreyle de işyerlerinde, işyeri yoksa araçlarında muhafaza etme veya ettirme zorunluluğu getirildi.

- Taşıt sürücülerinin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, araçlarına ait takoğraf kayıtlarını 1 ay süreyle araçlarında muhafaza etmeleri zorunluluğuna yer verildi.

- Bu şoförlerle ilgili yapılan kontrollerin yıllık çalışma günlerinin en az yüzde 1'ini kapsaması, bu kontrollerin yüzde15'inin yol kenarında, yüzde 25'inin ise ilgili ve yetkililerce işverenin müştemilatında yapılacağı, yetkili makamların talebi üzerine gerekli dokümanların teslim edilmesi ile yapılan kontrollerin de, müştemilatta yapılan kontrolden sayılacağı hükme bağlandı."

EMNİYET KEMERİ CEZASI UYGULANDI

Er, 2004 yılının ilk 8 ayında, sürücü belgelerine uygulanan bazı trafik cezaları hakkında da bilgi verdi. Er, 17 bin 606 sürücüye, "araçlarını, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde kullanmak, araçlarından bir şey atmak veya dökmek, seyir halindeyken telefonla konuşmak", 107 bin 426 sürücüye ise, "emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmamak ve kullanmamak" suçlarından dolayı trafik cezası uygulandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Er, bir gazetecinin, "Avrupa Birliği Türkiye'de sistematik işkence olmadığına raporunda yer verdi. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor sunuz?" yönündeki sorusuna şu karşılığı verdi:

"Uzun yıllar, Polis Akademisi'nde, polis okullarında ve İl emniyet Müdürlüklerinde yapılan hizmet içi eğitimlerle insan hakları konuları işlenmekte ve personelimiz bu konuda bilinçlendirilmektedir. Başbakanlık bünyesinde İnsan Hakları Başkanlığı, İllerde İl ve İlçe İnsan Hakları kurulları oluşturulmuştur. Bu kurullarda sivil toplum örgütlerine ağırlıklı olarak yer verilmiştir. Ayrıca Başbakanlık'ta İnsan Hakları Danışma kurulu bulunmakta ve bu kurul her ay toplanmaktadır. Bu kurulun üyelerinden biri de benim. Her türlü insan hakları ihlalleri bu kurullarda inceleniyor. Yine Emniyet'in bünyesinde uzun yıllardır insan hakları şubesi görev yapmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde İnsan Hakları İnceleme Merkezi uzun yıllardır görev yapmaktadır. Türkiye'de sistematik bir işkence yoktur. Bu konu AB'nin Türkiye ile ilgili Eylül 2003 İlerleme Raporu'na da yansımıştır. İnsan hakları ihlaline uğradığını iddia eden vatandaşlar mülki makamlarımıza müracaat edebilecekleri gibi, adli makamlara, Cumhuriyet savcılıklarına, kaymakamlara, ayrıca emniyet birimlerimize ve jandarma birimlerine müracaat edebilirler. Türkiye'de sistematik işkence bulunmamaktadır. Zaman zaman bireysel hata yapan görevliler bulunabilmektedir. Onların da adli ve idari yönden gereği yapılmaktadır."

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin Mustafa Bayram'ın İran'da olduğu yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine ise Er, "Yurtiçi ve yurtdışında aranıyor. Bir görevlimizin yurtdışına, İran'a gönderildiği yönündeki bilgiler bazı basın yayın organlarında çıktı. Böyle bir görevlendirme yok. 181 ülkede İnterpol aracılığıyla aranıyor. Hamit Bayram, yapılan ihbarın değerlendirilmesi ile bir miktar uyuşturucu ile yakalandı. Adli makamlara sevk edildi ve tutuklandı" dedi.