Er Meydanı'nda Yağlı Güreşlerin Resmi Açılışı Yapıldı

Edirne'de yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılışı Er Meydanı'nda yapıldı. 652. yıl geçmişi bulunan...

Edirne'de yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılışı Er Meydanı'nda yapıldı. 652. yıl geçmişi bulunan yağlı güreşler için yurdun dört bir yanından Kırkpınar'a güreşçi akını başladı.

Bin 678 güreşçinin kayıt yaptırdığı yağlı güreşler sabah saatlerinde küçük yaş ve kilo kategorilerinde başladı. Akşam saatlerinde yağlı güreşlerin olimpiyatı sayılan Kırkpınar Güreşleri'nin resmi açılışı yapıldı. Açılış törenine Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, diğer protokol üyeleri ve pehlivan katıldı. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı'nın okunmasının ardından son iki yılın başpehlivanı Ali Gürbüz tarafından göndere bayrak çekildi.

Reklam
Reklam

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer, Kırkpınar yağlı güreşlerinin 652 yıldan beri Edirne'de icra edildiğini söyledi. 652 yıl önce Amerika kıtasının olmadığını belirten Duruer, "Bu kadar büyük bir medeniyetin bu kadar köklü bir geçmişi ancak bu kadar güzel festivalleri, bu kadar güzel güreşleri olabilir. Dünyanın en eski organizasyonu Kırkpınar. Her ne kadar olimpiyatlar bizden daha eski gözükse dahi sürekliliği olmamış, kesinti içerisinde olmuştur. Fakat Kırkpınar hiçbir zaman kesintiye uğramamış, sürekliliği olan bir organizasyon. Burada tabii dünyaya şanla şerefle, Türk milletinin alın terini temsil eden Koca Yusuf'lar, Kel Aliço'lar gibi büyük pehlivanlar yetişmiş. Daha nice pehlivanların yetişeceğine inanıyorum. İnşallah bu organizasyonu gelecek yıldan itibaren daha profesyonelce ve daha organize bir şekilde uluslararası bir etkinlik haline getirmesi bakanlığın, valiliğin ve belediyenin boynunun borcudur." diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise Edirne'nin Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir tarih ve kültür şehri olduğunu belirtti. Edirne'nin doğasının, tarihi dokusunun ve insanlarının çok güzel olduğunu ifade eden Sedefçi, "Bu kente 20 yıldan bu yana belediye başkanlığı yapmanın onurunu ve şerefini yaşıyorum. Edirne'ye ne yapsak az olduğunu düşünüyorum. Edirne'ye Avrupa kenti olmak değil, dünya kenti olmak yakışır." dedi.

Reklam
Reklam

3 yıl önce Selimiye'yi dünyanın tek camisi olarak UNESCO'nun dünya kültür mirası listesine soktuklarını kaydeden Sedefçi, "Muhteşem camimizi şanla şerefle dünya kültür mirası listesine sokulmasından onur ve şeref duyuyoruz. Aynı şekilde 652 yıllık geçmişi bulunan Kırkpınar Yağlı Güreşleri de UNESCO somut olmayan dünya kültür mirası listesine girme şerefine erişti. Bunlar yeter mi? yetmez. Artık Kırkpınar, Selimiye sadece Türkün değil tüm dünyanın olduğu görmekten büyük mutluluk duyuyorum." açıklamasını yaptı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, ata sporu yağlı güreşin en iyi yere gelmesi için elinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi. 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılan tüm pehlivanlardan kendilerine yakışır bir şekilde güreş tutmalarını istediğini anlatan Selim, "İnşallah yağlı güreşimiz, Peygamber sporumuz bize yakışır bir şekilde burada biter. Nice Kırkpınar'lar diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından belediye bandosu, Çazgırlar, Hakemler, Pehlivanlar ve Tarihi Kırkpınar davulcuları resmi geçiş yaptı. Tribünlerin yoğun ilgi gösterdiği resmi geçidin ardından ara verilen güreşlere yeniden başlandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: