Er: Teröre ödün verilmeyecek

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, Ankara'da Hilton Oteli önünde meydana gelen patlamada polisin ihmalinin söz konusu olmadığını söyledi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, haftalık olağan basın toplantısında, insan kaçakçılığı ile ilgili bilgi verdi. Er, 2000 yılından bugüne kadar 325 bin 920 kişinin Türkiye'ye illegal yollardan giriş-çıkış yapmak isterken yakalandığını belirterek, aynı süre içinde 4 bin 99 organizatörün de yakalandığını söyledi. Toplantıda basın mensupların sorularını da cevaplandıran Er, Ankara'da Hilton Oteli önünde meydana gelen patlamada polisin bombaya ayağı ile müdahale ettiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, "Ankara'da cereyan eden olayda polis patlayıcı maddeye yaklaştığı esnada patlama meydana geldi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün açıklaması da bu yönde Polis müdahale etse ve o anda patlama olsaydı ihmali söz konusu olabilirdi" karşılığını verdi. Er, Türk milletinin bu tip olaylara ödün vermeyeceğini belirterek, "Türk milletini ortak şuur, ortak akıl ve ortak tavır içerisindedir. Türk polisi de Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve Atatürk ilkeleri doğrultusunda milletinin emrindedir. Bu konuda hiç kimsenin paniğe korkuya kapılmaması gerekmektedir. Türk polisi soğuk kanlıdır, Türk milleti de soğuk kanlıdır. Milletimiz uzun yıllardır bu olaylarla içice yaşamaktadır. Milletimiz de deneyimlidir, Türk polisi de deneyimlidir" dedi.

Reklam
Reklam

"Bir ses bombası kaç metreden etki eder?" yönündeki soruya Er, "Arkadaşımız bombaya çok yakın bir noktada. Tam uzaktan yaklaşıp baktığı ve uzaktan incelediği sırada bu olay meydana gelmiş" cevabını verdi.

"İstanbul'daki patlamada sivil polislerin otobüsleri durdurduğu iddia ediliyor. Bu konu da bilgi verebilir misiniz?" şeklindeki bir başka soruya Er, "Hayır, olay otobüsün hareketi halinde cereyan eden bir olay. Üzücü olayda 4 vatandaşımızı kaybettik. Bir haylide yaralı vatandaşımız var. Ölenlerden birisi de sol bir örgüt içinde faaliyet gösterin bir şahıs olduğu yönünde kuvvetli emareler var. Kimlik tespit çalışmaları da o yönde devam ediyor" cevabını verdi.

"Milli Güvenlik Kurulu'nda polis içinde Fettullahçı kadrolaşma olduğu yönünde rapor verildiği söyleniyor. Böyle bir kadrolaşma söz konusu mu?" sorusuna Er, şöyle cevap verdi: "Emniyet Teşkilatı, Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının emrinde, Anayasasına sadakatle bağlı, meslek yeminine sadakatle bağlı. Hiç bir örgütlenmenin emniyet teşkilatı içerisinde de yer alması söz konusu değil. zaman zaman olabilir, bunlar ayıklanmıştır. Bu konuda hiç kimsenin tereddüdü olmasın".
Patlamaların ardından ekstra önlem alınıp alınmayacağının sorulması üzerine ise Er, "Türk polisi bu konuda deneyimlidir. Türkiye'de ilk defa uluslararası bir organizasyon toplantısı icra edilmiyor. Bunların güvenlik tedbirlerini de bizim emniyet güçlerimiz aldı" yönünde cevap verdi.

Reklam
Reklam

"Patlamalar Bush'a gelme mesajı mı?" sorusuna Er, "Her dönem, her zaman Türkiye'de ki güzellikleri provake edecek kişilerde , örgütlerde çıkabilir. Türk polisi dikkatlidir" karşılığını verdi.

Esenboğa Havaalanı'nda bir grubun eylem yapmasını hatırlatan bir gazeteci, "Elini kolunu sallayarak havaalanında eylem yapılmasını nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna ise Er, "Şurada veya burada eylem olmaz diye bir şey var mı? Eylem olur polis de müdahale eder" diye cevap verdi.

İsrail Hava Yolları'nın İstanbul'a yaptığı seferleri iptal etmesi ile ilgili bir soruya ise Er, Türkiye gelen uçaklarda güvenlik görevlisi bulundurabileceklerini belirterek güvenlik

görevlilerinin uçak içinde Türk birimleri tarafından verilen taşıma ruhsatlı silahı bulundurabileceği fakat şehre girmek istediklerinde Türk güvenlik birimlerine teslim etmek zorunda olduklarını kaydetti.

İstanbul'daki patlamada ölen teröristin kimliği ile ilgili gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Er, "Gerçek kimliği tespit edilmek üzere. İlerleyen saatlerde verilebilir" diye karşılık verdi.

Reklam
Reklam

Ankara'da Bush'un bulunacağı günlerde alınan önlemlerin aşırılığına dikkat çeken bir gazetecinin, "Bir ihbar mı var" şeklindeki sorusuna Er, "Ankara Emniyet Müdürlüğü her türlü tedbiri düşünerek ve detaylı olarak almıştır. Detayları anlatmam söz konusu değil" dedi.

Ankara'daki patlamayı yaptığı üzerinde durulan terör örgütü MLKP- FESK'in şimdiye kadar 70 kadar bombalı saldırı gerçekleştirmesine rağmen çökertilmemesinin nedeni sorulan Er, "Sol örgüte yönelik İstanbul ve Bursa'da bir çok operasyon düzenlendi. örgüt mensuplarının bir kısmı adli makamlara teslim edildi" diye cevap verdi.
Hilton Oteli'nin önünde otel güvenlik görevlilerinin bir basın mensubu dövdüğünü hatırlatan bir gazeteci güvenlik görevlilerinin yetkilerini aşıp aşmadığını sorması üzerine Er, güvenlik görevlilerinin 2495 sayılı kanuna göre bazı yetkililerin olduğunu ama resmi zabıta geldiğinde bulunmalarının hatalı olduğunu açıkladı.