Erasmus ile değişen hayatlar

AB'nin öğrenci değişim programı Erasmus'a katılanların yüzde 40'ının iş hayatlarını da ülke dışında sürdürmek istediği belirlendi. Üçte biri de müstakbel eşleriyle Erasmus sırasında tanışıyor.

Avrupa Birliği'nin üniversite öğrencisi değişim programı Erasmus üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, ülkeleri dışında üniversite öğrenimi görenlerin önemli bir bölümü daha sonra iş hayatlarını da ülke dışında sürdürmek istiyor.

Çalışmaya göre Erasmus programına katılanların yüzde 40'ı iş yaşamları sırasında da ülke dışında yaşıyor.

Ayrıca katılımcıların dörtte birinden fazlası yaşamlarını birlikte sürdürecekleri kişiyle de değişim programı sırasında tanışıyor.

Araştırmada, Erasmus programı sırasında tanışan çiftlerden dünyaya gelen bebek sayısının bir milyon olduğu tahminine de yer veriliyor.

Reklam
Reklam

Çalışmada, 1980'li yılların sonunda başlatılan Erasmus programına 30'dan fazla ülkeden katılan üç milyon öğrenci incelendi.

Mezuniyetten sonra her beş öğrenciden ikisinin iş yaşamlarına ülkeleri dışında devam ettiği saptandı.

Öğrencilerin üçte birinin de, farklı bir ülkeden birini eş olarak seçtikleri belirlendi. Bu oran normalin üç katı.

İstihdam avantajıÇalışmaya göre ülke dışında üniversite eğitimi almak istihdam açısından da önemli bir avantaj sağlıyor.

Uluslararası deneyimi olan öğrencilerin, kendi ülkelerinde üniversite okuyanlara göre, işsiz kalma ihtimalinin çok daha az olduğu kaydedildi.

Erasmus Programı kalifiye gençler yetiştirmek ve gençler arasındaki işsizliği azaltmak için yeniden başlatıldı.

Program kapsamında gelecek yedi yıl içinde dört milyon kişiye ülkeleri dışında eğitim görme fırsatı sağlanması planlanıyor.

Erasmus Programına 28 AB üyesi ülkenin yanı sıra, İzlanda, Liectenstein, Norveç, İsviçre ve Türkiye de katılıyor.