Erbakan kararı köşke aynen iade

ANKARA (İHA) - AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, eski Başbakanlar'dan Necmettin Erbakan'ın kesinleşmiş hapis cezasını evinde çekmesinin yolunu açan yasayı veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in gerekçelerine katılmadıklarını ve aynen iade edeceklerini açıkladı.

Sezer'in iade gerekçesinde yasayı "özel, objektif ve nesnel değil" biçiminde eleştirdiğini söyleyen Fatsa, "Gerekçenin objektif olmadığını ifade etmek istiyorum. İade gerekçesi yasayı kişiye özel bir hale getirmiştir" dedi.

Yasanın mali yükümlülüğü yerine getirme kaydıyla çıkarıldığını anlatan Fatsa, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın olayı niye böyle anladığını biz anlamakta zorluk çektik. Mali yükümlülük davası sürüyor. Erbakan'ın gayri menkullerine tedbir konmuş gayet net" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Gündemlerinde erken seçim ve kabine değişikliği olmadığını söyleyen Fatsa, 2007 Kasım ayına kadar TBMM'nin çalışacağını bildirdi. Kabinede bir takım oyunu oynandığını kaydeden Fatsa, "Teknik direktör Başbakandır. Değişiklikler tamamen Başbakan'ın tasarrufunda" dedi.

Fatsa,TBMM'de daha önce yargıya intikal etmiş konular hakkında araştırma ve soruşturma komisyonları kurulduğunu hatırlatarak, "Komisyon kendi çalışmalarını yapıyor. Komisyonun faaliyetlerini sona erdirmesini gerektirecek bir konu olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Fatsa, gazetecilerle parlamentoda bugün yaptığı sohbet toplantısında, Şemdinli Komisyonu ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği af düzenlemesiyle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Şemdinli Komisyonu kurulmadan önce konunun yargıya intikal ettiğini söyleyen Fatsa, 1971 yılında Süleyman Demirel'le ilgili soruşturma komisyonu kurulduğunu ve benzer tartışmalar yaşandığını hatırlattı. O dönemde yapılan başvuruyu Anaya Mahkemesi'nin reddettiğini söyleyen Fatsa, "Yüksek Mahkeme, 'TBMM, yasama yetkisini elinde bulunduran bir kurumdur, bir çok konuda araştırma ve soruşturma yapması, yargının etki ve yetki alanına müdahale anlamına gelmez' kararı vermiş" dedi.

Reklam
Reklam

Susurluk, Bahriye Üçok ve Uğur Mumcu komisyonlarının yargı süreci devam ederken çalıştıklarını hatırlatan Fatsa, "Geçmiş uygulamalara bakarak bunun engel olmayacağı, yargıya intikal etmiş konularla alakalı olarak komisyon kurulabileceği kararına vardık" şeklinde konuştu.

Tartışmalı bir durum olmadığını ve komisyonun görev süresinin 7 Nisan'da sona erdiğini kaydeden Fatsa, Anayasa Mahkemesi kararının net olduğunu belirtti.