Erbek: Yeni Anayasada Özgürlüklükler Demokratik Zenginlik Kabul Edilmeli

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, ülkede çağdaş demokrasi standardının sağlanabilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç...

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, ülkede çağdaş demokrasi standardının sağlanabilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Erbek, hazırlanacak anayasanın bir toplumun sözleşmesi olabilmesi için katılım şartlarının en geniş şekilde sağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, yeni adli yılın açılışı dolayısı ile adliye binasında Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda basın açıklaması yaptı. Erbek, “İki temel başlıkta yapılacak demokratik düzenlemeler, bugün yaşanan bir çok sorunun çözümüne imkân sağlayacaktır. Bunlardan biri yargının tam bağımsızlığının sağlanmasıdır. Diğer ise kişi hak ve özgürlüklerinin demokratik zenginlik içerisinde kabul edilmesidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Ülkede, hukuk uygulamaları bakımından bu standardın çok altında kalındığını savunan Erbek, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın hazırladığı rapora göre, 2003-2011 yılları arasında insan hakları ihlalleriyle 121 faili meçhul cinayet, 232 gözaltında ve cezaevinde ölüm, 331 yargısız infaz ve güvenlik kuvvetlerinin ateşiyle hayatın sonlandığına işaret ett. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin 2011 raporuna göre ise hakkında en fazla mahkûmiyet kararı verilen ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Aziz Erbek, “Mahkûmiyetin en önemli nedenleri şunlardır; adil yargılama hakkının ihlali, yargılama sürelerinin uzunluğu ve tutukluluk süresi, kötü muamele, etkili soruşturma hakkının ihlali, mülkiyet hakkının ihlali. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün, 179 ülkeye ilişkin yaptığı çalışmaya göre dünya basın özgürlüğü göstergeleri bakımından Türkiye’nin basın özgürlüğündeki yeri 2011’de 148. sıradadır. 2012 yılında hapisteki gazeteci sayısı 106’dır. Hapisteki gazeteci sayısı 3 yıl içinde 3 kat artmıştır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mevcut delil durumuna göre yargılama yapılıp, sonunda verilecek hükme göre sanıkların ‘tutuklanıp, tutuklanmayacaklarına’ karar verilmesi gerektiğinin altını çizen Erbek, sanıkların ‘savunmaları dahi alınmadan’ tutuklanmalarının doğru olmadığını ifade etti. Bu çağda ülkede hiçbir vatandaşın buna layık olmadığına işaret eden Erbek, davanın adının hiç öneminin olmadığını; herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduğunu belirtti. Yargıya olan güven duygusunun gitgide azaldığını ileri süren Erbek, Türk yargısının hukuk üretemediği görüşünü ortaya attı. Erbek, şöyle devam etti:

“Bir ülkede hukuka, adalete güven kalmazsa, düzen de kalmaz. Adil, bağımsız ve etkin bir yargı sistemi oluşturulmadan, huzur ve barış düzenini sürdürmekte mümkün olmaz. Yargılama faaliyetlerinde sav, savunma ve hüküm verme erki bir bütündür. Birlikte yargı düzenini oluşturmaktadır. Düzenin bütününde yaşanan sorunların çözümüyle, avukatlar da savunma görevini çağdaş standartlarda yapabilecektir. Bu genel yaklaşımla birlikte, avukatlığa kabul ve staj süresinin nitelikli geçirilmesi için Avukatlık Kanunu’nda gecikmeksizin, derhal düzenleme yapılması gerekmektedir.” Toplantıda, baro yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar hazır bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: