Erbil'de Türk hastanesine büyük ilgi

ERBİL (İHA) - Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde açılan Türk hastanesi, bölge halkından büyük ilgi görüyor.

Erbil'de açılan Sema Hastanesi Göz ve Lazer Hastanesi, bölge halkından büyük ilgi görüyor. Türkiye'den gelen doktorlar ve sağlık personeli ilgiden memnun. Erbil Belediye Başkanı ve Erbil Valisi'nin yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı görkemli bir açılışla faaliyete başlayan hastane, bölgede önemli bir açığı kapattı. Son teknolojiyle hizmet veren 25 yataklı hastane, hastalarına 5 yıldızlı hizmet veriyor. Hastane tamamı Türkiye'den giden 25 personeliyle hizmet veriyor.

Reklam
Reklam

Sema Hastanesi'nde göz ameliyatı olan Iraklı bayan Runak Abdülbaki, "Bu hastane açıldığı için çok mutluyum. Hastane açılışında hizmeti geçen hükümet yetkililerine, çalışanlara ve girişimcilere teşekkür ederim. Bölgemizde böyle bir hastaneye ihtiyacımız var. Beklentimiz böyle hastanelerin sayısının artması. Hastanedeki temiz ortam ve hizmet kalitesi psikolojik olarak beni rahatlattı" dedi.

Ortam ve kalite bakımından hastanenin yurt dışındaki hastanelere benzediğini anlatan Runak Abdülbaki, şöyle konuştu: "Ameliyat olduktan sonra aynı gün taburcu oldum ve evimde kaldım. Tedavi olmak için başka ülkelere gitmek zorunda olmamamız büyük avantaj. Ülkemizde tedavi edilemeyen bir çok hastalığın tedavisi için gerekli hastanelerin açılması için gerekli girişimlerin yapılmasını diliyorum"

Göz Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Çoban, göz ameliyatlarında kullanılan lazer cihazını tanıtarak, "Hastanede kullandığımız examer lazer cihazı son model olup Türkiye, Ürdün ve İran gibi ülkelerdeki benzerlerinden daha üst modeldir. Yaptığımız ameliyatlarda iyi sonuç alıyoruz. Irak'ta yaşayan insanlar artık tedavi için yurt dışına gitmek zorunda kalmıyor. Hastanemizde verilen kaliteli hizmeti gören meslektaşlarımızın ve yetkililerin takdirini alıyoruz. Hastalarımıza ileri teknoloji donanımlı, tam teşekküllü 5 yıldız odalarımızla hizmet veriyoruz."

Reklam
Reklam

Çoban, hastanenin kurulması konusunda karar alırken bölgede sağlık alanında ciddi eksikliklerin olması ve özellikle alanları olan göz konusunda büyük ihtiyaç duyulmasını göz önüne aldıklarını söyledi.

Yetkililer ve iş adamlarıyla yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirten Runak Abdülbaki, şöyle konuştu: "25 yataklı 25 personele sahip hastanemiz içindeki donanımla beraber 2 milyon dolar civarında bir yatırımla kuruldu. Bu aşamada acil servis, çocuk hastalıkları, kadın doğum, küçük cerrahi operasyonlar ve göz alanında hizmet veriyoruz. İleride diğer branşlarda aramıza katılacak uzman doktorlarla beraber hizmet alanımızı büyütmeyi planlıyoruz. İnşallah bu tip girişimler artar ve hastane sayısı çoğalır"

Hastane doktorlarından Sami Serbest ise, 13 yıldır Türkiye'de çalıştığını belirterek "2006 yılı başında bölgeye yaptığımız ziyaret sırasında sağlık alanında ciddi eksikliklerin olduğunu gördük, mevcut hastanelerde temiz ve kaliteli hizmet verilmediğini fark ettik. Bölgede savaş öncesi uygulanan tecrit ve ambargo nedeniyle sağlık alanında teknik eleman yetişmemesi, doktorların teknolojik alanlardaki gelişmeleri yakından takip etmede çektiği sıkıntılar gibi nedenlerle ülkenin teknolojik gelişmelerden faydalanamadığını gördük. Basit tedaviler ve küçük önlemlerle atlatılabilecek bir çok hastalık yetersizlik nedeniyle hastaları büyük sıkıntıya sokuyor hatta hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya getiriyor. Tüm bunların etkisiyle bölgede bir hastane açma ve hizmet verme fikri doğdu. Arkadaşlarımızla beraber, buradaki devlet erkanı ve işadamlarıyla yaptığımız görüşmeler olumlu sonuç verdi. 3 aylık hazırlık döneminden sonra inşaat aşamasına gelindi. 6 ay gibi kısa sürede hastane inşaatımız bitti."

Reklam
Reklam

Son teknolojiye uygun cihazların yurt dışından geldiğini belirten Sami Serbest, şöyle konuştu: "Gözle ilgili cihazlarımızın önemli bölümü Japonya'dan geldi. Geçen ay açılan hastanemize talep memnuniyet verici. Irak'ın her yerinden hasta geliyor. Basra, Bağdat, Musul'dan hastalar var. Türk doktorlara halk güveniyor. Bu hastane bir başlangıç; Türkiye'den gelecek uzman hekimlere bölgede ihtiyaç var. Burada açılacak yeni hastane ve gelecek doktorlarla bölgede sağlık alanında önemli bir açık kapatılacağına inanıyoruz."